Kneževom šetnjom i intoniranjem himne Kneževine Dragotinje i Marina, izborom počasnog žitelja te nastupom ojkačkih grupa u Gornjoj Dragotinji kod Prijedora održana je manifestacija “Dragotinjske večeri”.

Riječ je o tradicionalnom okupljanju mještana ovih krajeva svake druge subote u avgustu kojima se, pored druženja Dragotinjaca ma gdje živjeli u svijetu , promoviše i jedinstvena Kneževina Gornja Dragotinja i Marini. Ove godine je manifestacija održana 40. put , a prema odluci Sovjeta kneževine, za novog kneza sa četvorogodišnjim mandatom imenovan je Rade Mandić.

” Vjerujem u rad i samo rad, imam veliku porodicu i hvala svima na ukazanom povjerenju sa željom da nastavimo tradiciju i da nam živi kneževina”, rekao je Mandić.
Po pravilima kneževine, uloga kneza je da miri zavađene i obaveza da sasluša i rješava probleme u kneževini, te da organizuje humanitarne akcije i da brine o razvoju sela.
Ovo tradicionalno okupljanje podržao je i Grad Prijedor, a manifestaciji je prisustvovao gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor koji je istakao da je ova kneževina nešto što je daleko poznato i što treba da se njeguje i u narednom periodu.
“Gornja Dragotinja i Marini su kao kneževina izuzetno jedinstveni i to je nešto posebno što je prepoznato širom naše Republike Srpske, a činjenica da traju već 40 godina je potvrda da se tradicija i običaji u ovim krajevima izuzetno cijene”, rekao je Javor.
On je novoimenovanom knezu čestitao na izboru i poželio da svoju funkciju obavlja u skladu sa propisima kneževine i da bude na usluzi svojim građanima.
” Grad Prijedor je i ove godine podržao Dragotinjske večeri i tako će biti i ubuduće jer nam je cilj i želja da podržimo sve manifestacije koje se organizuju dugi niz godina da i dalje traju “, rekao je Javor.
Predsjednik Sovjeta kneževine Gornje Dragotinje i Marina Olivera Brdar Mirković izjavila je novinarima da su ” Dragotinjske večeri” održane po 40.put i da obnovljena kneževina počinje da funkcioniše od prije dvadesetak godina . ali da se još u prvom turskom popisu 1604. godine, Gornja Dragotinja pominje kao kneževina.
” Trudimo se da očuvamo tradiciju, da održimo manifestaciju i da okupimo i stare i mlađe sugrađane, da se družimo ove večeri i da podsjetimo koliko su važni naši korijeni, druženje i izvorna pjesma”, kazala je Brdar Mirković.
Već tradicionalno na “Dragotinjskim večerima” uručuju se priznanja po odluci Sovjeta kao vrhovnog tijela Kneževine. Ove godine dobitnik “Dragotinjske povelje” je Milorad Knežević , dok je za počasnog žitelja Kneževine izabran Draško Kalinić. U muzičkom dijelu programa učestvovale su ojkačke grupe iz Prijedora i okoline. Organizatori 40. “Dragotinjskih večeri” su bili Sovjet kneževine Gornja Dragotinja i Marini i Mjesna zajednica Gornja Dragotinja i Marini. “Dragotinjske večeri” dio su “Prijedorskog ljeta kulture”.

Izvor: prijedorgrad