Republika Srpska ne može ni da razmišlja o pristupanju NATO-u s obzirom na to šta je taj vojni savez učinio srpskom narodu na ovim područjima i u misijama u BiH, izjavio je Srni direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

Kojić je naveo da se, imajući u vidu podatke o posljedicama dejstava NATO-a, postavlja logično pitanje da li Srbi mogu razmišljati o pristupu ovom savezu, za šta se zalažu Bošnjaci, kao i o podršci učešću Alijanse u bilo kojoj misiji u BiH.

– Naravno da ne možemo, jer to je neko ko je bio spreman da ubija nedužne ljude, da korištenjem osiromašenog uranijuma pravi kontaminirano područje za buduće generacije – rekao je Kojić.

On je napomenuo da je za vrijeme NATO bombardovanja Republike Srpske od 30. avgusta do 14. septembra 1995. godine, prema istraživanjima koje je ovaj centar objavio u knjizi “Namjernom silom na Republiku Srpsku”, poginulo najmanje sedam civila, 46 pripadnika Vojske Republike Srpske i petoro lica koja su bila na radnoj obavezi, te ranjeno 98 srpskih vojnika i najmanje 21 civil.

– To sigurno nije konačan broj i još se radi na kompletiranju podataka žrtava koji se pominju u više izvora. Naše istraživanje je potvrdilo da su u napadu na Srpsku korišteni najsavremeniji tipovi oružja, da je počinjena ogromna materijalna šteta, a da su najveće posljedice surove NATO kampanje ljudske žrtve – istakao je Kojić.

Rekao je da je, prema dokumentaciji koju je koristio ovaj centar, nesporno utvrđeno da je korištena municija sa osiromašenim uranijumom, te da se ta najmoćnija vojna sila na svijetu otvoreno stavila na raspolaganje jednoj od strana u sukobu, čime je omogućena prednost bošnjačkim i hrvatskim jedinicama, koje su krenule u opštu ofanzivu na srpske položaje, što je dovelo do masovnog progona Srba sa okupiranih dijelova teritorije Srpske.

Kojić je naveo da je u operaciji “Namjerna sila” bilo uključeno više od 5.000 vojnika NATO-a iz 15 država, 400 letjelica, među kojima 222 borbena aviona i da je bačeno je 1.026 bombi.

On je dodao da su uz NATO avijaciju istovremeno djelovale i snage za brza dejstva sa položaja na Igmanu, i to po položajima u okolini Sarajeva.

Kojić je rekao da je, prema podacima Centra, prvo dejstvo NATO avijacije na Vojsku Republike Srpske zabilježeno još 28. februara 1994. godine kada su lovci NATO-a napali četiri aviona Vojske Republike Srpske i kada su poginula tri srpska pilota.

Podsjetio je da se do podataka došlo sistematičnim istraživanjem i prikupljanjem dokumetacije iz više izvora, kao i da su svi navedeni u publikaciji Centra koja je promovisana na Beogradskom sajmu 2017. godine.

Autor: SRNA/RTRS