Scenario koji je čekao više od tri decenije počinje da se realizuje pod rediteljskom palicom Lordana Zafranovića, koji je početak snimanja filma “Zlatni rez 42” zakazao za 21. avgust, saopštili su producenti.

Kako je od ranije poznato, tekst “Djeca Kozare” koji je Arsen Diklić napisao još 1986, Zafranović je adaptirao i uveo pojedine nove scene, kako bi što vernije prikazao događaje iz ljeta 1942. godine.

Već prvog snimajućeg dana, pred kamerama će biti glumački bard Predrag Miki Manojlović, kojem će se u kasnijim radnim etapama pridružiti i Leon Lučev, DŽek Dimić i Irfan Mensur.

U narednom periodu, biće definisana cjelokupna glumačka postava koju će činiti glumci iz cijele bivše Јugoslavije.

– Ovaj film donosi jednu važnu poruku – da je na ovim našim prostorima moguć suživot. Kako se kaže: ne treba zaboraviti zlo, ali valja nam živjeti zajedno. Tu smo gdje smo. Bez obzira na sve istorijske trzavice, balkanski narodi moraju naći način da žive u dobru, ne u zlu- izjavio je Zafranović pred početak snimanja.

Autorsku ekipu, predvođenu Zafranovićem, čini više od 60 profesionalaca iz cijelog regiona, snimanje će imati dva dijela i planirano je da traje skoro godinu dana.

Cijeli projekat, koji čini film i TV serija od šest epizoda, podržan je od strane Filmskog centra Srbije, Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, Telekoma Srbije i Vlade Republike Srpske.

Autor: TANЈUG/RTRS