U prijedorskoj izbornoj jedinici 2018. godine su SNSD i DNS imali po dva sigurna mandata, a po jedan su osvojili SDS, bošnjačka koalicija Zajedno za BiH i PDP. Te partije su i ranijih godina na isti ili nešto drugačiji način dijelile sedam direktnih mandata, dok je SP-u i tzv. građanskim partijama okupljenim oko SDP-a uvijek falilo glasova za direktan poslanički mandat iz ove izborne jedinice. Političke turbulencije koje su se izdešavale za posljednje četiri godine promijenile su sliku u Izbornoj jedinici 1, pa je sada situacija drugačija.

SNSD može i dalje da računa na dva, a DNS na samo jedan siguran mandat, dok će za drugi morati debelo da se oznoje, jer je činjenica da će se glasovi koji su nekada išli samo ovoj stranci sada podijeliti na Demos i u većem dijelu NPS-u Darka Banjca.

Demos nije uspio da izgradi ozbiljnu infrastrukturu u ovoj izbornoj jedinici o čemu svjedoče rezultati lokalnih izbora 2020. godine, ali nosilac liste je ministarka trgovine i turizma Suzana Gašić koja će upregnuti sve resurse i sve turističke vaučere da osvoji mandat. Ali teško.

Za NPS direktan mandat u ovoj IJ je pitanje biti ili ne biti, a gola matematika ne daje razloga za optimizam ovoj stranci i njenom lideru. Darko Banjac je 2018. godine osvojio ukupno 5.113 ličnih glasova i čak i kada bi ponovio taj rezultat, što je nerealno, teško da bi mu to bilo dovoljno. Međutim, NPS samo u ovoj izbornoj jedinici ima šansu da se bori za direktan mandat, tako da je, uzimajući u obzir političke ambicije i bezobzirnost Darka Banjca i resurse banje “Mlječanica” kojom rukovodi, jasno da će dati sve ne bi li ušao u Narodnu skupštinu. Isto teško, ali nije nemoguće.

U ozbiljnim problemima je i SDS koji je 2014. godine osvojio dva mandata, 2018. godine jedan, a ove godine će morati da se potrude da osvoje i taj jedan. Nosilac liste SDS-a sa posljednjih opštih izbora Milan Tubin u međuvremenu je napustio SDS i bez obzira na to što je stekao oreol preletača-rekordera, jer je prešao prvo u SPS, a potom u SP, sigurno će sa sobom odnijeti bar dio od 3.600 ličnih glasova koliko je dobio 2018. godine. Realna opasnost po SDS je Lista za pravdu i red Nebojše Vukanovića, jer je moguće da dio razočaranih birača SDS-a povjerenje pokloni Vukanoviću, ali sve to ipak ne bi trebalo da ugrozi jedan siguran mandat SDS-a u ovoj izbornoj jedinici.

Kada je riječ o socijalistima, situacija je jako zanimljiva i prilično paradoksalna, jer će po prvi puta ozbiljno da se bore za direktan mandat, ali u dvije kolone. Listu SP-a predvodi ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, a pored pomenutog bivšeg SDS-ovca Milana Tubina na listi SP-a su i funkcioneri NDP-a Dragana Čavića koji na izborima nastupa zajedno sa strankom Petra Đokića. Ipak, sve to nije garancija da će Đokićevi socijalisti osvojiti direktan mandat.

Više šanse imaju Selakovi socijalisti, jer je nosilac liste SPS-a Duško Miletić, bivši DNS-ovac koji je prije četiri godine osvojio skoro 8.000 ličnih glasova, a na listi je i Slađana Radaković koja je 2018. godine na listi DNS-a dobila više od 6.300 ličnih glasova. Ako smo za Đokićeve socijaliste rekli da nema garancija da će osvojiti mandate, za Selakove je prigodnije reći da nema garanije da neće osvojiti mandate.

Najinteresantnija situacije u ovoj izbornoj jedinici je sa PDP-om. Ova stranka je zahvaljujući glasovima prijedorskog i dubičkog PDP-a do sada osvajala direktan mandat u ovoj izbornoj jedinici. Perjanice prijedorskog PDP-a Dalibor Grabež, Maja Kunić i Ranko Smiljanić u međuvremenu su napustile PDP i formirale Potkozarski narodni pokret (PNP) s kojim nastupaju na oktobarskim izborima, a šef dubičkog PDP-a Perica Bundalo nije uopšte kandidat. To znači da će bivši lider radikala i nosilac liste PDP-a Milanko Mihajilica imati težak posao da osvoji direktan poslanički mandat.

Kada je riječ o bošnjačkim glasovima, oni se ove godine neće dijeliti i svi će ići listi Pokret za državu oko koje su okupljene i stranke iz koalicije Zajedno za BiH koju je 2018. godine predvodila SDA i Probosanskog bloka okupljenog oko SDP-a. Ipak, teško da će to biti dovoljno za dva mandata, a valja istaknuti da druga bošnjačka lista pod nazivom Za državu BiH može da se nada samo da će se poneki birač zbuniti i umjesto Pokretu za državu, njoj dati glas. Dakle, Pokret za državu ima jedan zagarantovan mandat.

Kada se sve sumira, to znači da će od sedam direktnih mandata, dva sigurno osvojiti SNSD i po jedan DNS i bošnjački Pokret za državu, dok će se za preostala tri gotovo ravnopravno boriti SDS, PDP, NPS, Demos, SP i SPS, a mandat vrebaju i novoformirani PNP, kao i Ujedinjena Srpska Nenada Stevandića koja je prije četiri godine u ovoj izbornoj jedinici osvojila nešto više od 1.500 glasova, ali je zato na lokalnim izborima 2020. godine samo u Prijedoru osvojila više od 2.000 glasova. Naravno, ne smije se zaboraviti Lista za pravdu i red, jer je potpuna nepoznanica koliko će se popularnost Nebojše Vukanovića odraziti na podršku birača kandidatima njegove kandidatske liste, ali iznenađenja nisu isključena – ni pozitivna, ni negativna.

Kada je riječ o konkretnim imenima najizglednije je da će u poslaničke klupe sljedeći kandidati:

SNSD: Dragoslav Kabić i Dražen Vrhovac
DNS: Duško Ivić
Pokret za državu: Mesud Trnjanin
SDS: Mladen Šumar ili Maja Dragojević-Stojić
PDP: Milanko Mihajilica
NPS: Darko Banjac
Demos: Suzana Gašić
SP: Duško Milunović
SPS: Duško Miletić

Analize za predstojeće izbore po izbornim jedinicama za Narodnu skupštinu Republike Srpske novinara Darka Momića možete čitati u narednim danima na portalu Banjaluka.net.