Savjetnik srpskog člana Predsjedništva za pravna pitanja Milan Tegeltija rekao je Srni da je politika Mire Lazovića i njegova BiH redukovala i degradirala Srbe, kao konstitutivni narod, na dva odsto stanovništva u Federaciji BiH i na ulogu dekora sarajevske političke scene, bez ikakvog stvarnog uticaja političkom životu FBiH.

– Kada kažem na ulogu dekora, nemam namjeru da bilo koga vrijeđam u njegovom ličnom kapacitetu nego govorim o objektivnom značaju Srba u FBiH. I tu nije kraj, vaša BiH i vaša politika pretendira da takvo stanje preslika i na nivo cijele BiH – rekao je Tegeltija Srni.

Komentarišući izjavu Lazovića da je “velika razlika između njegove politike i njegove BiH i one politike koju zagovara Tegeltija, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH je rekao da je ono što Lazović naziva svojom BiH i svojom politikom ustvari politika i BiH Alije Izetbegovića i SDA sa kojim je dijelio i dijeli viziju BiH i u kojoj je aktivno u toku rata učestvovao.

Tegeltija je istakao da su Srbi, kao politički faktor i narod u BiH, tu otkad se Bosna prvi put u istoriji spominje kao srpska zemlja /10. vijek – O upravljanju Carstvom – Vizantijski car Konstantin Sedmi Porfirogenet/.

– Vaša politika u svom kontinuitetu, kompatibilna sa politikom Alije Izetbegovića i SDA, dovela je Srbe u dijelu BiH u kojem ste politički djelovali u najgoru poziciju u viševjekovnoj istoriji Srba u BiH – poručio je Tegeltija Lazoviću.

On kaže da je ta politika prouzrokovala da danas u Sarajevu, gradu kojim se Lazović ponosi, praktično nema Srba, iako su ga Srbi u velikoj mjeri izgradili i napravili gradom, uključujući i Srpsku pravoslavnu crkvu o kojoj govori.

Tegeltija kaže da su u istom tom gradu oduzeti crkveni posjedi bez namjere da se vrate.

– Gospodine Lazoviću, Crkve nisu objekti, Crkva su ljudi i to se zove Živa Crkva, a to je u FBiH, a posebno u Sarajevu, kada je u pitanju Živa Crkva, ostalo tek u tragovima. Zato nemojte govoriti o Crkvi samo kao o objektima i sa tim se hvaliti, jer Vaša politika dovela je Živu Crkvu skoro do granice potpunog nestanka u Sarajevu – naveo je Tegeltija.

Tegeltija je naglasio da Lazović ima pravo na političko djelovanje u skladu sa vlastitim ubjeđenjima, ali da je licemjerno da sebe predstavlja kao predstavnika Srba, jer to nije.

– Vi predstavljate kategoriju koja se u BiH smatra bosancima, a kojih u BiH ima tek jedan do dva odsto ukupnog stanovništva. Svi drugi su jasno opredjeljeni kao predstavnici jednog od konstitutivnih naroda u BiH – kaže Tegeltija.

Kada je riječ o srušenim vjerskim objektima tokom rata u Republici Srpskoj koje spominje Lazović, Tegeltija kaže da za to nema nikakvo razumijevanje niti opravdanje.

– To je nešto što se nikad nije smjelo dogoditi i zato nemojte od mene tražiti da opravdavam takve postupke koji su rezultat ratnog ludila – napomenuo je Tegeltija.

Lazović je rekao da Tegeltija “ne razumije njegovu politiku i njegovu BiH” i da se “ne sekira” jer će “države BiH biti”.

Autor: SRNA/RTRS