Kad bi se Drašku Stanivukoviću moglo vjerovati na riječ, čovjek bi, možda, pomislio da odluke od važnosti za grad i sve njegove stanovnike donosi na osnovu promišljene, pažljivo razrađene strategije i dugoročnih planova. Stvarnost je, nažalost, potpuno drugačija pa je dobar dio njegovih odluka – poput najnovije akcije, pod nazivom „Ko gradi – mora i da sadi“,  zapravo brutalni, zbrzani falsifikat, kreiran sa ciljem da ublaži žestoke kritike javnosti zbog skandala sa gradnjom nebodera na mjestu nekadašnjeg banjalučkog Kina „Kozara“.

Samo prepravili u ijekavicu

Kako bi bar donekle ispeglao negativnu sliku u javnosti, Stanivuković je 19. jula ove godine odlučio da izađe u javnost sa akcijom „Ko gradi – mora i da sadi“.

Po njegovom prijedlogu, akcija podrazumijeva da investitori koji grade stambeno-poslovne objekte veće od 1.000 kvadrata moraju da na svakih 500 kvadrata zasade po jedno drvo. Akcija je, kako je to zvanično obrazloženo, dio strategije nove administracije da Banjaluci vrati epitet „grada zelenila“.

Međutim, problem sa ovom odlukom nije samo to što je u svojoj naravi simbolična i populistička, nego u tome što je zbrda-zdola prepisana iz Kragujevca, u toj mjeri da se razlikuju samo u tome što je jedna napisana na ijekavici, a druga, ona izvorna, na ekavici.

„Samo 20 dana ranije, tačnije 29. juna ove godine, Skupština grada Kragujevca, na prijedlog gradonačelnika Nikole Dašića, usvojila je potpuno identičan plan, pod nazivom, „Vrati dah prirodi – posadi drvo”. Pogađate već, odluka podrazumijeva da svaki investitor koji grade objekte veće od 1.000 kvadratamna svakih 500 kvadrata mora da posadi jedno drvo. Zapravo, jedina razlika i jeste u nazivu akcije! Dvadeset dana poslije, u jeku protesta građana zbog betonizacije, Stanivuković prepisuje kompletnu odluku iz Kragujevca i predstavlja to u javnosti kao „pažljivo razađenu strategiju“, iako je jasno da je u pitanju obični plagijat, plasiran sa ciljem da se umiri nezadovoljna javnost poslije protesta građana zbog gradnje nebodera na mjestu „Kozare“. Odluka je prepisana u toj mjeri da se službenici po Gradskoj upravi sprdaju s tim i pričaju da bi trebalo provjeriti da li su je Stanivukovićevi savjetnici u brzini uopšte prepravili sa ekavice“, svjedoče sagovornici Faktora iz Gradske uprave.

„Nađite mi nešto!“

Prema njihovim tvrdnjama, Stanivuković je, usred protesta građana, od najbližih saradnika ultimativno tražio da mu pronađu nešto što bi mogao iskoristiti da se otarasi epiteta zaštitinika tajkuna i prekomjerne betonizacije.

-Dakle, nije riječ o nikakavoj vajnoj strategiji, nego o očajničkom pokušaju da se lažno predstavi narodu kao „zaštitnik zelenila“. Njegovi saradnici su doslovno izguglali vijest o akciji iz Kragujevca, i brutalno obmanuli Banjalučane predstavljajući to kao dio „strateških napora grada“, a što je, nažalost, slučaj i sa mnogim njegovim drugim potezima – napominju izvori Faktora.

Oni napominju da je odluka Ustavnog suda RS, a kojim je usvojena inicijativa stanara i Grad primoran da poništi sporni regulacioni plan za područje oko Kina „Kozare“, odlična prilika da Stanivuković ispuni jedno od najvećih predizbornih obećanja i da, umjesto 13spratnog nebodera, na tom mjestu nikne obećani amfiteatar.

-Donošenjem novog regulacionog plan, Stanivuković je dobio odriješene ruke da ispuni jedno od najvećih predizbornih obećanja, naravno, pod uslovom da to uopšte želi – tvrde naši izvori.

autor:faktomagazin