Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da tvrdnjom da BiH destabilizuju susjedi Srbija i Hrvatska, SDA u stvari poručuje da su problem BiH Srbi i Hrvati, odnosno njihovo postojanje u BiH uopšte.

Smatram da bi Srbija trebalo da se uključi mnogo više u rješavanje problema u BiH jer je Srbija potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, što joj daje za pravo da o svim pitanjima koja se tiču ugovora reaguje. Zahtjev zapadnim zemljama, kao garantima Dejtonskog sporazuma, da se sprovedu i podrže reforme u BiH je poruka da Srbe i Hrvate ne teba pitati ni za šta i da je dogovor muslimana i zapadnih država dovoljan, naglasio je Dodik.

On je rekao da je SDA prenebregla činjenicu da je i Ruska Federacija, takođe, garant sporazuma na kojem počiva BiH, pa je prizivanje intervencije međunarodnog faktora koji stoji kao garant sporazuma poziv i Ruskoj Federaciji da se uključi.

– Insistiranje na jačanju državnih institucija, kako ih zove SDA, i istovremeno poštovanje Dejtonskog sporazuma je šizofrena politika ove muslimanske partije koja nikada od 1995. nije prihvatila novu političku i ustavnu realnost u BiH, što je glavna prepreka funkcionisanju BiH kakva je uspostavljena 1995. godine – rekao je Dodik.

Insistiranje da se usaglašavaju dejtonska rješenja kakav je Dom naroda u Federaciji BiH (FBiH) sa nedejtonskim kakav je dom naroda u Republici Srpskoj, kaže Dodik, isključeno je, jer Ustav BiH poznaje samo Dom naroda u FBiH.

On je naglasio da u Republici Srpskoj živi oko 16 odsto nesrba, dok u FBiH živi oko dva odsto Srba, što je jasan pokazatelj i sigurnosti za povratnike i uvažavanje njihovih prava.

– Što se tiče pitanja granice za Srbe i Hrvate tu nema nista sporno, ali kočnica u rješavanju tog problema je kod muslimana. SDA bi za početak trebalo da jasno kaže da BiH ne vide kao muslimansku zemlju, da poštuju slovo Dejtona, da uvažavaju činjenicu da su Srbi i Hrvati takođ konstitutivni narodi, da sa tim narodima otvore pošten dijalog, a ne da sa međunarodnom zajednicom pregovaraju i rješenja nameću drugim narodima – naveo je Dodik.

Isticanje ruskog uticaja u zemlji u kojoj imamo direktan prenos sloma njemačkog diplomate koji ovdje boravi ilegalno, kaže Dodik, licemjerje je za koje je teško naći pravu riječ.

– Muslimani koji se napajaju komunikeima PIK i dalje forsiraju tzv. ruski uticaj ne bi li u antiruskoj histeriji ušićarili kakav poen za sebe. Sa takvom politikom kakvu vodi SDA teško je naći tačku kompromisa, posebno ako se uzmu u obzir i sve učestalije ratnohuškačke izjave šega te partije – naglasio je Dodik.

On je poručio da je BiH moguća samo ako će funkcionisati na slovu Dejtonskog sporazuma i tu i takvu BiH prihvata Republika Srpska.

Autor: SRNA/Srpskainfo