U okviru privredno-turističke manifestacije “Dani Inđije u Prijedoru” sinoć se u Galeriji “Sreten Stojanović” predstavio i somalijer Željko Bohinc sa vinskom radionicom.

On je govorio o sortama vinove loze koje se uzgajaju na Fruškoj Gori, istoriji razvoja vinarstva u tom području, a fokus prezentacije je bio na vinima iz Inđije. “U Inđiji posluje 10 registrovanih vinarija i 20 onih koje su u procesu registracije, što nije iznenađenje jer se posljednjih godina sve više ljudi počinje baviti vinarstvom koje postaje ozbiljna grana industrije u Srbiji” istakao je Bohinc.

Ovom prilikom predstavljena je i vinarija Podrum “Panić” iz Kozarske Dubice koja je nastala 2009. godine i koja je sa kolegama iz Inđije ostvarila dobar kontakt i razmjenila iskustva.
Monja Kasalović, načelnica Odjeljenja za društvene djelatnosti je potvrdila da pored dosadašnjih sfera saradnje Prijedora i Inđije za slijedeću godinu planirani su novi sadržaji kao što je promocija etno veza zajedno sa udruženjima naše dvije lokalne zajednice, čime se nastoji proširiti saradnja i kroz nevladin sektor.
Gosti iz Inđije danas će posjetiti Kozaru, a nakon toga u 16 časova upriličiće se otvaranje murala, poklona Opštine Inđija Gradu Prijedoru, koji se oslikava na zgradi Pošte Srpske u centru grada. Ovim se i završava ovogodišnja manifestacija “Dani Inđije u Prijedoru”.

Izvor: prijedorgrad