Nakon što je potvrđena prva optužnica koju je Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji podiglo protiv četvorice oficira hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za zločine počinjene u akciji “Oluja”, uslijedila je najava podnošenja novih krivičnih prijava protiv još trojice hrvatskih vojnih zvaničnika za zločin iz 1995. godine. Ne prestaju ni politička reagovanja iz Hrvatske i Srbije.

Osim četvorice hrvatskih pilota, na spisku odgovornih za zločin počinjen u akciji “Oluja” mogla bi se naći i tri nekadašnja pripadnika Glavnog štaba Hrvatske vojske: admiral Davor Domazet, brigadir Ilija Maričić, te general Pavao Miljavac.

Protiv njih će biti podnesena krivična prijava – potvrdio je medijima advokat svih preživjelih žrtava zločina na Petrovačkoj cesti Dušan Bratić. Za to vrijeme iz Zagreba stiže poruke da je riječ o još jednom udaru na Hrvatsku.

Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono – informacionog centra Veritas ističe da je admiral Domazet u Generalštabu Hrvatske bio glavni obavještajac i da se bez njega nije mogla donijeti nikakva odluka.

– Ovi drugi su učestvovali isto tako po toj komandnoj odgovornosti (Ilija i Pavao). Svi su oni vrlo visoko u tom komandnom lancu. I do sada je traženo da se istraga protiv njih vodi, međutim tužilaštvo u Srbiji smatralo je da je to širenje – kaže Štrbac.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić navodi da je ponosan na činjenicu da je neko poslije 27 godina imao hrabrosti da traži odgovornost za nevino stradale, posebno djecu.

– Ta djeca koja su pobijena na Petrovačkoj cesti imala su 7, 9, 11 i 13 godina i nisu ni počela da žive. Onima koji to zloupotrebljavaju da bi govorili kao neko ima nešto protiv Hrvata poručio bih da to nije istina, jer se samo ima protiv zločinaca koji su ubili tu djecu -rekao je Vučić.

Optužnicu za napad na kolonu srpskih izbjeglica, Zagreb odbacuje, navodeći da Srbija samo skreće pažnju sa svojih problema. Danijel Borović, jedan od četvorice pilota kojeg Srbija optužuje za ratni zločin, kojem je u junu ove godine Udruženje hrvatskih veterana dodijelilo priznanje “Јunak domovinskog rata”, kaže da je za optužnicu čuo iz medija.

– Sad se čeka ono što će hrvatska država napraviti u smislu izjave premijera plenkovića da Hrvatska zna kako će zaštititi svoje ratne pilote – kaže Borović.

I Gordan Јandroković, predsjednik Hrvatskog sabora izjavio je da Hrvatska odbacuje ovu optužnicu.

– Ona je političke prirode i nema nikakvo pravno utemeljenje. Poručujem svima u Srbiji – okrenite se budućnosti, pogledajte se u ogledalo i razmislite o tome što radite – naglasio je Јandroković.

Na prijetnje hrvatskih funkcionera da će zbog potvrđivanja optužnice blokirati evropski put Srbije, stižu oštra reagovanja iz Beograda. Iz Vlade pitaju da li je to vladavina prava i traže da se Evropska unija izjasni da li će odustajanje Srbije od potrage za pravdom za pobijenu djecu na Petrovačkoj cesti biti uslov za pridruživanje evropskom bloku.

Premijerka Ana Brnabić poručila je da se Srbija okrenula budućnosti.

– Ne brinite vi za nas. Baš zato konačno tražimo pravdu za krvoloke koji su djecu pobili, jer, kao što je rekao predsjednik Vučić, ako nismo u stanju djecu da zaštitimo, onda ne zaslužujemo da postojimo kao država – istakla je Brnabić.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin upitao je da li su to te evropske vrijednosti o kojima govore i zbog kojih Srbija treba da prizna samoproglašeno Kosovo, ukine Republiku Srpsku i uvede sankcije Ruskoj Federaciji?

– Ako put Srbije u EU određuje Hrvatska, onda da se na vrijeme vratimo sa tog puta – istakao je Vulin.

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Јelenića i Danijela Borovića koja ih tereti da su u akciji “Oluja” 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone srpskih izbjeglica na Petrovačkoj cesti, kod Bosanskog Petrovca, kao i u mjestu Svodna u BiH.

Do sada je identifikovano da je u ovim napadima ubijeno 13 lica, od kojih šestoro djece. Ranjene su 24 osobe.

Autor: RTRS