Roditelji djece koja pohađaju privatne vrtiće dobijaće po 100 KM iz budžeta grada Prijedora. Ova stavka je predviđena nacrtom rebalansa budžeta koji su usvojili odbornici Skupštine grada Prijedora na posljednjem zasjedanju. Gradonačelnik Slobodan Javor ističe da svi građani moraju biti ravnopravni te je zato i uslijedila odluka o subvenciji za smještaj u privatnim vrtićima dok se istovremeno čeka izgradnja novog objekta na Pećanima.

Roditelji djece koja pohađaju privatne predškolske ustanove u Prijedoru kažu da je ova subvencija značajna pomoć. Dušanka Petrović priča da ima dvoje djece koja borave u privatnom vrtiću.

-Plaćam za njih 500 maraka mjesečno. Mnogo će nam značiti ova subvencija od grada-rekla je ona.

Iz jedinog privatnog vrtića koji u nekoliko organizacionih jedinica ima skoro 200 mališana, pozdravljaju odluku lokalne uprave da pomogne roditeljima najmlađih. Uvjeravaju da ne bi trebalo biti ni povećanja cijene smještaja u privatnom vrtiću. Pedagog u vrtiću „Miki i Mini“ Prijedor Suzana Brdar kaže da su prije dva mjeseca troškove boravka sa 240 povećali na 290 KM.

-Povećanja cijene ne bi trebalo da bude zato što smo mi povećanje cijene imali prije dva mjeseca. To je bio i podsticaj za Savjet roditelja da traže subvenciju od grada-kaže ona.

Iz javnog vrtića „Radost“ kažu da je nedostatak smještaja u ovoj ustanovi dugogodišnji problem, a lista čekanja sve duža. Na njoj je ove godine ostalo 200 mališana.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor vjeruje da će izgradnjom novog vrtića, problem smještanog kapaciteta u javnim predškolskim ustanovama biti riješen. Međutim, dok se čeka izgradnja, gradi se i ravnopravnost među djecom, ističe Javor.

-Ne smije biti oscilacija, ne smije biti razlika. Sufinansiranje javnih predškolskih ustanova košta 450 KM po djetetu, Grad Prijedor izdvaja 300 KM , u procentima to je nekih 66 procenata, želimo da se taj procenat dostigne i u privatnim predškolskim ustanovama. Na ovaj način želimo da pokažemo da vodimo računa o svima jednako i da ne smije biti razlika, jer to je sigurno put ukoliko želimo napredak našoj lokalnoj zajednici i ukoliko želimo da spriječimo odlazak mladih ljudi i djece iz našeg grada-poručio je Javor.

Izgradnja novog vrtića na Pećanima trebala bi početi idućeg mjeseca.

Izvor: kozarski