Rukovodstvo svih stranaka potencira značaj mladih ljudi u djelovanju njihovih organizacija, dok SDS ima suprotan pristup. SDS je politička partija koja iz izbora u izbore bilježi pad popularnosti zbog svojih zastarjelih stavova i kadrova.

Podmlađivanje kadra pokušali su sa Davorom Šešićem, koji je vidio da tu nema selameta i priključio se drugoj opozicionoj partiji.

,,Činjenice pokazuju da bi SDS mogao nestati sa političke scene kroz desetak godina, ukoliko se ozbiljno ne pozabavi modernizacijom i podmlađivanjem kadra”, objašnjavaju politički analitičari.

,,SDS mora da ponudi nova nekompromitovana lica, a ne nekoga poput Mirka Šarovića, koji za sobom vuče bogatu kriminalnu prošlost. Neko poput Mirka Šarovića nije spreman da pređe preko lične sujete i egoizma zarad kolektivnog napretka, već misli da posjeduje istu energiju i nakon 30 godina. To je nemoguće”, tvrde analitičari.

Kao što kaže izreka ,,Na mladima svijet ostaje”, evidentno je da su mladi pokretači promjene uz kvalitetno mentorstvo.

,,Recimo, na čelu SNSD-a imate Milorada Dodika, koji godinama drži partiju, ali daje priliku mladim ljudima. On je ličnost, politička ličnost,, koja ima šta da pokaže, ali i koga da nauči, jer je u svoje redove uvrstio kvalitetne i obrazovane mlade ljude”, ističu analitičari.

,,Uzmimo za primjer PDP, takođe jednu opozicionu partiju koja je dala priliku mladima, ali u PDP-u nisu vodili računa o promiskuitetu i kvalitetu. Došli su u situaciju da izazivaju averziju kod naroda, praveći grešku za greškom, a to narod ne prašta”, kažu.

Na osnovu tvrdnji političkih analitičara, dovodi se u pitanje opstanak SDS-a i kvalitet rada drugih opozicionih partija.

Izvor: banjaluckeprice.net