Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać rekla je da /predsjedavajući Predsjedništva BiH/ Šefik DŽaferović, nastupom i izjavama na međunarodnoj krimskoj platformi, koju je organizovalo Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine, nastavlja praksu kršenja Ustava i Poslovnika Predsjedništva BiH.

– Onaj ko to radi u kontinuitetu u suštini ruši zemlju – izjavila je Bursaćeva Srni, reagujući na to što se DŽaferović danas, neovlašteno i bez odluke Predsjedništva BiH, obratio na onlajn samitu krimske platforme pri čemu je iznio neusaglašene stavove u vezi sa Ukrajinom.

Ona je ukazala da je nesporna činjenica da BiH nema stav o aktuelnoj krizi na istoku Evrope zbog preglasavanja srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika od bošnjačkih članova prilikom pokušaja stavljanja ove teme na dnevni red sjednice i da tu ne pomažu pozivanja na izjave iz 2015. godine ili bilo kakve sporazume.

– Da je moguće na bazi bilo koje izjave iz prošlosti ili bilo kojeg sporazuma voditi spoljnu politiku, ne bi bilo potrebe sazivati sjednice, formirati stavove i slično, što je jasno svima, osim onima koji su zarad slijepog praćenja tuđih interesa i stavova spremni žrtvovati funkcionalnost i interese sopstvene zemlje – naglasila je Bursaćeva.

Ona je dodala da je u izjavi DŽaferovića zanimljivo to da su mu “puna usta” suvereniteta, teritorijalnog integriteta i poštovanja međunarodnog prava, ali kada je riječ o nekoj malo udaljenijoj zemlji.

– Međutim, kada je riječ o regiji i zemlji u kojoj živi, onda za DŽaferovića i `njegove` važe druga pravila do mjere da im se zvanična politička platforma zasniva na međunarodnom intervencionizmu i pokušaju prepuštanja procesa donošenja najvažnijih odluka u ruke stranih državljana, i to samo onih iz određenih zemalja – rekla je Bursaćeva.

Prema njenim riječima, da nije riječ o ozbiljnoj djelatnosti kao što je politika, da se ne tiče i Republike Srpske i da nije žalosno, ovo što rade bošnjačko-muslimanski predstavnici moglo bi se nazvati smiješnim.

– Ali kako je na djelu više nego jasan pokušaj potpunog preuzimanja procesa i institucija BiH od jednog naroda i uspostavljanje unitarnog koncepta ove zemlje, predstavnici srpskog naroda i Republike Srpske moraju biti u potpunosti složni, fokusirani i odlučni u odbrani svojih prava i ustavnih pozicija u BiH u svim sferama, a posebno na međunarodnom planu – napomenula je Bursaćeva.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će već sutra protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića podnijeti krivičnu prijavu za zloupotrebu položaja i ovlaštenja zbog njegovog današnjeg nelegitmnog učešća na samitu o međunarodnoj krimskoj platformi, koji je organizovalo Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine.

Dodik je naglasio da ne postoji stav Predsjedništva BiH u vezi sa ovim pitanjem i da je DŽaferović prekršio Poslovnik o radu ove institucije.

Autor: SRNA/RTRS