Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske od danas, počinje republičku akcije “Zaštitimo djecu u saobraćaju”. Akcija je organizovana povodom skorog početka nove školske godine u Republici Srpskoj.

Akcija se sprovodi sa ciljem da se obezbijedi što sigurnije učešće djece u saobraćaju jer je za dio mališana to i prvo samostalno učestvovanje u saobraćaju.

U prvoj sedmici akcije, prije početka školske godine, policijski službenici će obići sve škole radi planiranja pojačane kontrole u blizini škola, te evidentiranja najpogodnije trase kretanja djece iz udaljenijih područja do škola, iniciranja kod nadležnih institucija da se obezbijedi prohodnost pješačkih zona, te postavljanje fizičkih barijera za sprečavanje direktnog izlaska djece iz školskih dvorišta na kolovoz.

U prvoj polovini septembra biće održana predavanja u osnovnim školama da bi se najmlađi upoznali sa osnovnim pravilima bezbjednog učešća u saobraćaju, naročito pješaka i biciklista.

Već formirane školske patrole biće u funkciji, a policijski službenici će inicirati formiranje patrola u školama u kojima već nisu oformljene.

Gost Јutarnjeg programa bio je inspektor u Upravi policije Republike Srpske Milan Salamadija.

Pogledajte video.

Autor: RTRS