Lista Za Pravdu i red Nebojše Vukanovića te gradski odbori SDS-a i PDP obavijestili su nedavno Policijsku upravu u Zvorniku o namjeri da organizuju mirno okupljanje-javni protest pod nazivom „Odbrana Alumine“. Zvanični zahtjev, da policija obezbjeđuje skup na kome će se pojaviti, kako su napisali oko 1.500-2.000 ljudi, potpisali su predsjednici gradskih obora stranaka, a zastupnik organizatora je predsjednik odbora Vukanovićeve stranke, Miroslav Mišo Ilić, čiji je kontakt telefon naveden u zahtjevu za prijavu skupa. Ovim okupljanjem, prije zvaničnog starta, počinje predizborna kampanja u Zvorniku, gradu koji je Nebojša Vukanović već poodavno odredio ključnim u ovogodišnjem izbornom procesu.

Pranje biografije

Analizirajući moguće izborne rezultate, Vukanović vidi šansu u Zvorniku gdje je uspio različitim metodama da radničko nezadovoljstvo preusmjeri na političke vode i na njihovom problemu napravi izborni rezultat.

Tako je čisto ekonomska priča otkupa državnih potraživanja pretvorena u „Odbranu Alumine“ pa će se na protesnom skupu obratiti politički predstavnici koju su se usprotivili toj odluci.

Vođa skupa je već pomenuti Miroslav –Mišo Ilić kojega stanovnici Zvornika zovu Legionar, jer je poznat kao nekadašnji pripadnik Legije stranaca, plaćeničke vojske u Francuskoj.

Ilić je u Legiju stranaca išao da opere biografiju, boreći se na stranim ratištima za prilično malo novca.

Nije uspio da dobije državljanstvo Francuske i ponovo se vratio u Zvornik.

Na prošlim izborima je slovio kao kadar DNS-a, a u stvari je radio za interese Kostadina Vasića iz Ujedinjene Srpske.

Odmah nakon što je prodao biračke odbore i razvalio članstvo DNS-a, inicirao je sastanke sa Nebojšom Vukanovićem što je u nekom periodu pretvorilo u i odbor Liste za Pravdu i red.

Čeka ih kazna CIK-a?

Kontraverzni Ilić otkup potraživanja naziva kontraverznim, a s obzirom da je za novac išao ratovati i u druge države nije teško odgonetnuti šta je pravi interes političkog angažmana.

Cilj i Ilića i Vukanovića je da se finansijski ogrebu i da sa tim novcem pokušaju sponzorisati i ostale odbore stranke, koja je i danas u povoju.

Ni jednom ni drugom ne smeta ili nisu upoznati da je javni protest skup koji će pratiti mediji, a koje oni plaćaju, što opet spada u plaćeno političko oglašavanje i preuranjenu kampanju i što će se naći direktno na udaru Centralne izborne komisije (CIK), koji je već upozorio stranke da mogu održavati interne skupove organa i statutarnih tijela političkih subjekata.

Grebatori

Učešće na skupu navodno su potvrdili i Mirko Šarović i Jelena Trivić, kao kandidati opozicije za najvažnije funkcije u BiH i Republici Srpskoj.

Navodno, odmah poslije najave, iz PDP i SDS-a tvrde da „dvojac” i nije baš previše raspoložen da uleti u minsko polje koje je postavio Vukanović.

Šarović će vjerovatno u to dobra „tetki odnijeti lijek”, dok je Jelena Trivić već jednom u Zvorniku sa Vukanovićem doživjela fijasko. Ipak, ona se možda i pojavi jer je svjesna slabog rejtinga u toj izbornoj jedinici.

A OD DRAŠKA – KATANAC!

Na nedavnom sastanku opozicionog „pomirenja”, Nebojša Vukanović je tražio od Mirka Šarovića i Branislava Borenovića da se i on obraća na političkim skupovima koje organizuju te stranke iako je predsjedništvo SDS-a donijelo odluku da je to za njih kontraproduktivno i da može samo nanijeti štetu njihovim kandidatima.

Šarović je progutao žabu i mimo odluke organa stranke dozvolio da Vukanović u njihovoj bazi po drugi put traži poslanički mandat.

Jedini koji se tome usprotivio je Draško Stanivuković, koji je „zaključao“ odbor u Banjaluci, dok onaj PDP u Zvorniku gotovo da i ne postoji.

autor:faktormagazin