Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Njemačka nema pravo da se miješa u unutrašnje uređenje BiH i istakao da Njemačka zagovara da BiH bude organizovana kao građanska zemlja, što je antiustavno i značilo bi da nema ni eniteta, ni konstitutivnih naroda.

– To je antiustavno i niko od tih velikih demokrata i zagovornika pravne države nije rekao da se Njemačka miješa u unutrašnje uređenje BiH. Ima ustavna procedura kako to treba da bude, a Njemačka kaže da to treba da se uredi na potpuno drugi način – rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu i dodao da u tom slučaju BiH neće ni biti.

On je naveo da novom njemačkom ambasadoru nije dao saglasnost jer smatra da dolazi sa zlim namjerama i da realizuje rigidnu njemačku politiku, što je neprihvatljivo.

– Nisam glup da ne razumijem da novi ambasador dolazi da realizuje njihove politike, a njihova politika je rezolucija Bundestaga. Pa zato su poslali Kristijana Šmita da to koriguje i dva člana Ustavnog suda BiH, koji radi na tome da zagorča život Republici Srpskoj. Poslali su i vojnike – rekao je Dodik.

On je podsjetio i na depozit BiH koji se nalazi u njemačkoj Dojče banci.

– Njemačka u Dojče banci koristi naše depozite. Drže nam pare, govore nam kako treba da koristimo naše pare. Šalju nam tipa koji bjesni. Pokazuje nam kakvi su Nijemci kada su bijesni – rekao je Dodik.

On je ocijenio da Njemačka vodi politiku satanizacije Srba.

– Da li mi sada slavodobitno, kao muslimani, treba da sačekamo novog ambasadora? Mi nismo to – poručio je Dodik i konstatovao da stanje okupacije nije dobro.

On je istakao da nema namjeru da se bavi pitanjima Njemačke.

– Nisam ja otišao da vodim političke ratove po Njemačkoj, nego oni dolaze ovdje – kaže Dodik.

On je naveo i da je vidljiva aspiracija aktuelne vlasti u Njemačkoj za dominacijom.

– Dok je bila Angela Merkel to je bilo korektno. Mi ne želimo da budemo porobljeni. Oni su nas pobili u prošlom vijeku. E, nećete nas sada na ovaj način pobiti – rekao je Dodik.