Tužno, žalosno, a i strašno je čitati komentare na izjavu da pravimo Palijativni centar gdje pacijenti mogu, kao što sam tada rekao, dostojanstveno da umru kao ljudska bića.

Izavio je ovo direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić, komentarišući podrugljive izvještaje u pojedinim medijima na najavu da će ova zdravstvena ustanova graditi Palijativni centar.

„Kao ljekar sam obilazio mnoge takve pacijente u kućnim posjetama. Bilo je potresno suočiti se s njihovim pogledom, svjesni da im nema pomoći, a da nisu presvučeni nekoliko dana, ili da im je neprijatno da im djeca presvlače pelene i vrše higijenu intimnih dijelova. Zbog bolova, gušenja, dekubitalnih rana koje su često bile u raspadanju i nemoći, su se osjećali bespomoćno, a najviše im je bilo ugroženo dostojanstvo i to sam uočio na njima“, rekao je Đajić.

On je upitao, zar i ove najteže ljudske sudbine treba da budu iskorištene u političke svrhe i poručio da treba da je sramota svih onih koji se tome izruguju.

„Zar i ove, najteže ljudske sudbine, treba koristiti u političke svrhe? Neka je sramota svih onih koji ovo prezentuju kao podrugljivi hit, a ja sam ponosan što mi pravimo takav Centar koji će pomoći mnogim ovakvim pacijentima, a i njihovim porodicama“, zaključio je direktor UKC-a Srpske.

autor:atv/faktormagzin