Danas je, na groblju Pašinac, sahranjena dugogodišnja prijedorska novinarka, Božica Radić. Radićeva je, nakon duže bolesti, preminula u 69. godini. Kao novinar radila je za više medijskih kuća, a kolege je pamte kao profesionalca britkog jezika, novinara koji se nije ustručavao pitati sve što javnost zanima, bez obzira svidjelo se to sagovorniku ili ne. Iako je zbog toga često ulazila u sukobe, Božica za to nije mnogo marila. Smatrala je da je to sastavni dio njene profesije. Važila je za poštenu i osobu koja je uvijek bila spremna pomoći drugima.

Od nje su se danas oprostili rodbina, komšije i prijatelji, a oproštajno pismo pročitala je njena sestra, Milica. Pismo prenosimo u cjelosti.

“Drage komšije i prijatelji, evo nas ovdje da se oprostimo i ispratimo našu Boju, da joj kažemo posljednje zbogom i poželimo smiraj njenoj duši. Bojin moto bio je Andrićeva izreka da su sve Drine ovoga svijeta krive, da ih nikada nećemo ispraviti, ali da nikada ne smijemo prestati da ih ispravljamo. Ona svoju profesiju novinara nije prihvatila kao posao, nego kao zvanje, misiju. U toj misiji u potpunosti je davala sebe, gorila, borila se i na kraju, umorila. Posljednje godine njenog života obilježile su briga za majku, strah od neizvjesne budućnosti za cijeli svijet, tjelesna bolest i u svemu tome, nekako je izabrala bijeg u zaborav. Draga Bojo, zbogom i mir tvojoj napaćenoj duši”.

Izvor: kozarski