Njemačka nema pravo da se miješa u unutrašnja pitanja BiH, jasan je srpski član Predsjedništva. To što oni zagovaraju da BiH bude organizovana kao građanska zemlja je antiustavno, jer bi značilo da ne postoje ni entiteti, ni konstitutivni narodi. Njemačka, poručuje Dodik odavno vodi politiku satanizacije Srba, i zato glasa Milorada Dodika za agreman njemačkom ambasadoru koji će raditi za interese samo jednog naroda, neće biti ni na narednoj sjednici Predsjedništva.

“Zašto bismo mi ovdje dali čovjeku koji nosi sablju da nam sječe glavu, saglasnost da nas pobije, nećemo to uraditi. Pa da brani Dojče banku, da brani Šmita koji nema legitimitet, a nama da šalje poruku da se borimo za pravnu državu. Za koju pravnu državu, BiH? Šta još reći o BiH, šta? Hoćete jedinstvo BiH, ali na čemu, na sili je li?”, rekao je Dodik.

Iako na tome radi, ministarstvo spoljnih poslova BiH samovoljno u ovoj situaciji ne može ništa promijeniti, jer je ustavna pozicija Predsjedništva BiH po tom pitanju jasna – ono kreira i vodi spoljnu politiku. Izostanak agremana nije neočekivan i to je kumulativni efekat mnogih procesa kojima svjedočimo u posljednje vrijeme, kažu stručnjaci za međunarodne odnose.

“Mnogo godina se već dešavaju određeni pritisci i uslovljavanja od mnogih igrača iz međunarodne zajednice, kako država pojedinačno, tako i nekih međunarodnih organizacija”, izjavio je Miloš Šolaja, profesor na FPN-u.

To što je Njemačka najavila da će preispitati dalje ponašanje i pomoć BiH ako brzo ne dobiju pojašnjenje od Predsjedništva BiH zašto ambasadoru Tomasu Fitšenu nije izdat agreman, nije diplomatski. Ni jedna zemlja nema pravo da se na neprimjeren način odnosi prema drugoj, kaže bivši generalni konzul BiH u Frankfurtu.

“Bečka konvencija o diplomatskim odnosima je vrlo jasna i kaže da svaka zemlja samostalno vrši prijem diplomatskog osoblja, odnosno ambasadora, i nema nikakvu obavezu da daje bilo kakva obrazloženja ukoliko nekome, eventualno, ne izda agreman”, ističe Lučiano Kaluža.

Ova odluka u Berlinu je izazvala iznenađenje, u Federaciji osudu. Iz ministarstva spoljnih poslova BiH su preko ambasade BiH u Berlinu tražili sastanak sa Njemcima, kako bi pojasnili svoje viđenje situacije.

 

Izvor: ATV