Na prijedorskom aerodromu Urije otvoren je 17. Blanik kup “Prijedor 2022” na kojem učestvuje oko 30 pilota jedriličara , članova aero klubova iz svih bivših jugoslovenskih republika.

Kup je otvorio zamjenik gradonačelnika Žarko Kovačević koji je istakao da Aero-klub Prijedor na ovaj način sa uspjehom završava takmičarsku sezonu i godinu velikog jubileja, 70 godina postojanja i rada.
” Ovo što oni rade i ovaj Blanik kup je jedan njihov brend i brend grada Prijedora i na svemu što rade ja im čestitam i želim svu sreću u narednom periodu, a gostima i takmičarima ugodan boravak u našem gradu i puno uspjeha u takmičenju”, rekao je Kovačević.

Kup se održava u organizaciji Aero-kluba Prijedor, Grada Prijedora i Ministarstva za porodicu, omladinu i sport Vlade Republike Srpske.
Učesnike je ispred ministarstva pozdravio Milan Adamović koji je novinarima izjavio da je ovo tradicionalna manifestacija međunarodnog karaktera koju ovo ministarstvo podržava svake godine u cilju razvoja vazduhoplovstva kao sporta.
Direktor Kupa LJubiša Aramanda potvrdio je da je ovo takmičenje jedino ovog tipa u BiH i prepoznatljivo te uvijek posjećeno jer je to jedinstvena prilika da se sreću piloti, ljubitelji jedriličarstva.
“Najbitnije je da bezbjednost bude na prvom mjestu,a nadamo se da će najbolji pobijediti”, rekao je Aramanda.
On je naveo da će se takmičenje odvijati u kategorijama- ekipno i pojedinačno otvoreno prvenstvo, zatim prvenstvo Republike Srpske , Federacije BiH i BiH.
Član Aero-kluba iz Štipa Nikola Ivanovski izjavio je novinarima da na ovaj kup dolazi šesti put.
“Čast mi je da budem tu, da se družim i letim sa velikim profesionalcima i pilotima iz cele bivše jugoslovenske republike” , rekao je Ivanovski dodajući da leti od 2009.godine i da je do sada osvajao nagrade na ovom takmičenju.
“Teško je pošto su tu vrhunski piloti iz svih zemalja tako da mislim da je uspeh da se uzme neko mjesto ,ali uvek se trudimo da budemo najbolji i to nam je dio posla da se trudimo da uzmemo koju medalju” dodao je Ivanovski.
Među takmičarima danas je u Prijedoru i prošlogodišnji pobjednik Jure Kavšek iz slovenačkog grada Bovec koji će se takmičiti u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji u okviru tima ” Evropa 1″.
” Ja sam ovdje više od deset godina i najviše sam ovdje zbog druženja i vjerujem da treba još više raditi na promociji ovog sporta. Postoji razlika u tehnici letenja u ovom kraju i kod nas u planinama tako da je i to razlog više da se ovdje uvijek vraćam”, rekao je Kavšek, inače instruktor letenja.
Inače, riječ je o takmičenju pilota u preciznom slijetanju na dvosjednoj višenamjenski opremljenoj jedrilici “blanik L-13” koja se koristi za obuku, trenažu, te sportsko i akrobatsko letenje.Glavni sudija ovogodišnjeg takmičenja je Milutin Lukić, a dodjela priznanja i poglašenje pobjednika planirano je u 18.30 časova.

Izvor: prijedorgrad