Ove zime neće doći do rizičnih situacija kao na primjer u Sjevernoj Makedoniji jer ova zemlja kupuje struju na tržištu deset puta skuplju nego što je u Srpskoj, istakao je za RTRS direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović.

Petrović vjeruje da ćemo izdržati ovu tešku zimu jer preko Srpske idu svi kanali nabavke goriva i gasa.

– Svi se čude zašto Elektroprivreda Srpske ne povećava cijenu struje. Od ovećanja struje domaćinstvima mi imamo mali ili skoro nikakav prihod. Da bi imali veće prihode morali bi poskupiti struju dvostruko, a to za sobom povlači i poskupljenja u lancu usluga u privredi – rekao je Petrović i zbog takve situacije najavio da će ovo javno preduzeće uskoro stanovništvu Republike Srpske predstaviti program štednje električne energije.

– Taj višak struje koju domaćinstva uštede prodaćemo na tržištu. Na taj način nećemo ukinuti račune za struju, ali ćemo ih smanjiti za 50 odsto. Ovom uštedom će Elektoprivreda više zaraditi nego povećanjem cijene struje – ističe Petrović.

On je istakao da će ovaj program štednje biti predstavljen u naredne tri sedmice i trajaće šest mjeseci, što znači da će zimska skupa struja od oktobra do marta biti obračunavana po posebnom programu.

– Onaj ko bude štedio imaće i do 50 odsto manje račune za struju nego prošle godine – ističe Petrović

On dodaje da je u domaćinstvima Srpske struja najniži trošak od komunalnih naknada.

Autor: RTRS