Američki ambasador se direktno miješa u izborni proces u BiH. To je Majkl Marfi nedvosmisleno poručio tokom jednog intervjua, gdje je pričao o navodnoj posvećenosti Sjedinjenih Država stabilnosti BiH. Tako se dotakao teme sankcija, i napomenuo da političari koji su na američkoj crnoj listi ne bi trebalo da budu na glasačkim listićima.

“Da, neki od lidera su na crnoj listi, i da, neki od tih lidera su se kandidovali na izborima, a ne bi trebali”, rekao je Majkl Marfi, američki ambasador u BiH.

Nigdje ne piše da je zabranjeno da se kandidujete, samo zato što neka sila trenira strogoću tako što uvodi sankcije demokratski izabranim liderima, kaže Milorad Dodik. Srpski član Predsjedništva smatra da je takvo ponašanje u najmanju ruku pokvareno.

“Ja nisam kandidat za američke izbore, niti me to zanima. On neka vodi računa o svojim izborima, a ne o našim izborima. To što oni misle da mogu da određuju svijet, to polako prolazi. Nije svijet sve ono što je Amerika i što je Evropa”, poručio je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Marfi je uvjeren da politika sankcija zapravo daje rezultate. Podržava, kaže i upotrebu bonskih ovlaštenja, a sve to kako bi se navodno ojačala demokratija u BiH.

“Budite uvjereni, i mislim da je to jasno u proteklih 7 mjeseci, kada budemo mislili da je to prikladno i neophodno, da ćemo koristiti te alate”, rekao je Marfi.

Dodik poručuje da svojim glasačima nudi drugačije ideje, a ne alate zapada i Amerike.

“Da ovom narodu ponudim upravo tu ideju slobode i države, koju oni nama stalno osporavaju i pokušavaju putem raznih podmetanja, neistina, sankcionisanja, udaljavanja, kažnjavanja, bombardovanja osiromašenim uranijumom da to spriječe, naravno da neće moći”, rekao je Dodik.

Marfi je poručio da BiH sama treba da odluči da li da se pridruži NATO-u ili ne. Međutim, i istom intervjuu je naglasio da Sjedinjene Države i Evropa ni po koju cijenu neće prepustiti BiH Rusiji, i zato planiraju da povećaju političke aktivnosti, ali i vojno prisustvo međunarodnih snaga.

Izvor: ATV