Na cijelom prostoru Bosne i većem dijelu Hercegovine na snazi je žuti meteoalarm zbog grmljavinskog nevremena, a na području istočne Hercegovine zbog visokih dnevnih temperatura.

Pljuskovi sa grmljavinom očekuju se na području bihaćke, livanjske, mostarske, sarajevske, tuzlanske, banjalučke, fočanske, prijedorske i višegradske regije, piše N1.

– Očekuju se lokalni grmljavinski procesi. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće – navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Istovremeno, na području trebinjske regije na snazi je žuti meteoalarm zbog maksimalne temperatura vazduha oko 32 stepena Celzijusa.

– Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se očekuju visoke temperature zraka. Mogući su zdravstveni rizici među ugroženim osobama, na primjer starije vrlo mlade osobe – upozorenje je FHMZ BiH.

Pretežno oblačno vrijeme je na području Krajine, jugozapadu i dijelu centralne Bosne gdje je registrovana kiša. U većem dijelu Bosne i Hercegovine je pretežno sunčano.

Izvor: Srpskainfo