Građani Škotske zaprepašćeni najavom epohalnog poskupljenja energenata i troškova života protestovali su u petak u centru Glazgova, gdje su spalili svoje račune za struju.

Proteste je organizovalo Udruženje građana “Snaga narodu” koje nastoji da zamrzne cijene energenata u svojoj zemlji.

Energetska kriza u Evropi je podstakla opšti rast cijena ključnih energenata, koje prati posljedično poskupljenje električne energije.

I dok ove neprilike obaraju na koljena i najrazvijenije ekonomije svijeta, za građane Republike Srpske nema bojazni od poskupljenja struje.

Dok svijet drma energetska kriza, “Elektroprivreda” Republike Srpske ima planove kako će zaraditi, a da cijena struje za građane Srpske ostane ista.

Naime, “Elektroprivreda” Republike Srpske planira uskoro stanovništvu predstaviti program štednje električne energije.

“Taj višak struje koju domaćinstva uštede prodaćemo na tržištu. Na taj način nećemo ukinuti račune za struju, ali ćemo ih smanjiti za 50 odsto. Ovom uštedom će Elektroprivreda više zaraditi nego povećanjem cijene struje. Svi se čude zašto Elektroprivreda Srpske ne povećava cijenu struje. Od povećanja struje domaćinstvima mi imamo mali ili skoro nikakav prihod”, rekao je ranije Luka Petrović generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske”.

U domaćinstvima Srpske struja je najniži trošak od komunalnih naknada.