U Stričićima na Manjači u toku je svečana akademija i kulturno-umjetnički program na kome će književniku Anđelku Anušiću biti uručena Koćićeva nagrada.

Prethodno je u hramu Uspenja presvete Bogorodice služena liturgija.

Nakon liturgije položeni su vijenci na spomenik poginulim borcima odbrambeno oslobodilačkog rata.

U ime institucija Republike Srpske vijenac je položio izaslanik predsjednice Republike ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.

Ko iskreno ljubi istinu, slobodu, otadžbinu, savremen je u svakom dobu, poručio je predsjednik organizacionog odbora i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković na Kočićev zboru na Manjači.

On se prije početka skupa pod šatorom “Kod Jablana”, rukovao sa srpskim članom predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, koji je došao na skup, te sa ostalim predstavnicima republičke vlasti i SNSD.

Na samom početku Stanivuković je održao zdravicu, u kojoj je zahvalio svima koji su došli na zbor, posebno pominjući vodeće političare, književnike i one koji su učestvovali u organizaciji zbora.

On je poručio da se otadžbina brani obrazovanjem i vaspitanjem i pozvao na izgradnju škola i vrtića i očuvanje prirode.

– Da se pomolimo za sve nas, svima hvala. U ime svih nas da svima nazdravim. Oduvijek se ovako narod okupljao zborovao i besjedio, pa ću i ja reći nekoliko riječi – rekao je Stanivuković.

Posljednjeg dana manifestacije biće organizovane i sportske igre. Na zborištu će biti organizovano nadmetanje u narodnim vještinama i sportovima, a planiran je i drugi dio bodljavine bakova i uručenje nagrade “Јablan”.

Izvor: banjaluka.net