Otvaranje Klinike za kardiohirurgiju u Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci je istorijski iskorak koji je nedostajao zdravstvu Republike Srpske i time ćemo pružiti kompetnu uslugu našem stanovništvu, izjavio je doktor Nikola Šobot, načelnik Klinike za kardiohirurgiju UKC-a Republike Srpske.

Šobot je gostujuću našem Јutarnjem programu istakao da je ponosan na ovu kliniku koja je nastala nesebičnim zalaganjem, trudom i odricanjem svih zaposlenih na UKC-u.

– Koncept Klinike za kardiohirurgiju iniciran je od strane direktora UKC-a Vlade Đajića, a dobio je veliku podršku Vlade Srpske – rekao je Šobot.

On je napomenuo da je ova klinika bila neophodna jer su oko 50 odsto pacijenata kardiovaskularni bolesnici koje treba adekvatno zbrinuti.

– U ovoj klinici ćemo im pružiti kompletnu uslugu. Ali, moram napomenuti da smo unazad tri mjeseca u ovoj klinici uspješno izveli već 40 operativnih zahvata u vrhunski opremljenim salama i sa najboljim hirurzima – istakao je dr Šobot.

On je dodao da je Kardiohirurgija smještena u objektu Јužno krilo UKC RS na prvom spratu, i prostire se na površini od oko 1.500 metara kvadratnih. Odjeljenje će se sastojati od četiri operacione sale (grudna, vaskularna, te dvije kardiohiruške sale), te svih potrebnih pratećih ambulanti i prostora za pripremu i oporavak pacijenata. Intenzivna njega broji šest kreveta, a Odjeljenje 13 kreveta.

On je pozvao sve zainteresovane da dođu na svečano otvanjanje klinike koje je zakazano za 11. septebmar u 12.00 časova na platou UKC-a Republike Srpske i tom prilikom moći će i da obiđu prostorije nove klinike.

Autor: RTRS