Pravda i pravosudni procesi treba da budu put ka pomirenju, a ne da kvare odnose među narodima, izjavila je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović reagujući na izjavu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da bi se optužnicom Srbije protiv četvorice pripadnika Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za zločine na Petrovačkoj cesti mogli pogoršati odnosi između Hrvata i Srba u BiH.

Cvijanović smatra da bi odnos prema svim žrtvama trebalo da bude jednak, što do sada nije bio slučaj u međunarodnom i pravosuđu BiH.

Cvijanović je ocijenila da normalan čovjek, koji ima ljudski pristup, mora da ima i normalan politički pristup.

– To znači da počinioce treba goniti i kažnjavati, a one koji su žrtve treba poštovati i cijeniti, a ne gledati ko je ko. Nažalost, mi smo se u BiH nagledali mnogo puta da je put do pravde jako težak bez obzira da li se do nje nastojalo doći preko domaćih ili međunarodih pravosudih institucija – navela je Cvijanović.

Cvijanović je rekla da ne misli da bi izjava Milanovića mogla da naruši bilo kakve odnose u BiH.

– Treba da budemo usmjereni da gradimo dobre odnose, a da pravda, pravosuđe i pravosudne odluke posluže pomirenju. Nažalost, do sada su samo doprinijele nekom dodatnom haosu i nisu nam pomogle da izgradimo povjerenje. Nadam se da ćemo u budućnosti jednog dana konačno doći do toga – dodala je Cvijanović.

Autor: RTRS