Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković-Bursać ocijenila je danas u Sarajevu da je karakteristika protekle četiri godine mandata bila neprincipjelnost SDA u formiranjima skupštinskih većina.

Ona je podsjetila da je po Republiku Srpsku u parlamentu BiH doneseno nekoliko štetnih odluka i da su to učinili poslanici Kluba SDS i PDP djelujući u većini sa SDA i bošnjačkim strankama.

– Nažalost, ovdje se desila štetna odluka na početku mandata u smislu izmjene Poslovnika o radu Predstavničkog doma koji je omogućio da se u nekoj konstalaciji snaga dogodi da se formiraju komisije i da počne rad Predstavničkog doma bez poslanika iz Republike Srpske – rekla je Novaković-Bursać novinarima u Sarajevu.

Kao drugu štetnu odluku, ona je navela učešće poslanika SDS-a i PDP-a u donošenju Rezolucije o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta.

– Svaka neistina, pogotovo o Drugom svjetskom ratu, kako je plasirana u ovoj rezoluciji, je štetna kako po istinu tako i po ionako komplikovane odnose u BiH – rekla je šef Kluba poslanika SNSD-a.

Ona je ukazala da je u ovom trenutku najzgodnije tražiti krivca u srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i SNSD-u.

– Neko ko je uporno promovisao praksu da Ustavni sud ima pravo da donosi neustavne odluke, da u tom Ustavnom sudu sjede strani državljani i da visoki predstavnik ima pravo donositi zakone, potpuni je krivac za ono u čemu se danas nalazimo i što se zove nefunkcionalnost institucija BiH – istakla je Novaković-Bursać.

Ona je podsjetila da su sve aktivnosti SNSD-a bile reakcije i da je ovoj stranci godinu dana opstruisan legitimni ulazak u vlast na niviou zajedničkih organa kako bi se duže zadržala kompozicija SDS-a i PDP-a.

Novaković-Bursać ocijenila je da su SDS i PDP 2014. godine bili izborni gubitnici, te da im je kao takvima cijena nelegitimnog bitisanja u “sarajevskim foteljama” plaćena kroz mnogostruko štetne odluke po Republiku Srpsku i njen integritet.

Šef Kluba SNSD-a podsjetila je da se ova stranka jedva izborila da dođe u poziciju formiranja Savjeta ministara, nakon čega su došle odluke Ustavnog suda i Valentina Incka na koje je su poslanici ove stranke morali reagovati.

– Radilo se o iznuđenim političkim rekacijama SNSD i koalicionih partnera na kontunuirane atake na ustavnu strukturu i nadležnosti Republike Srpske na koje smo dužni odgovoriti i uvijek ćemo odgovoriti onim sredstvima koja su nam na raspolaganju – naglasila je ona.

Novaković-Bursać je podsjetila da je Klub SNSD-a u nekoliko navrata pokušao da ponudi rješenja pri donošenju suštinski važnih zakona, prije svega o načinu izbora sudija stranaca u Ustavnom sudu, te zakona o zabrani zloupotrebe termina genocid, za koje nije bilo razumijevanja.

– Sve ostalo što se ovdje dešavalo je razultat krupnih nasrtaja na suverenitet i na parlamentarizam kao takav koji su se dešavali od Valentina Incka, posljednjeg visokog predstavnika kojeg smo imali. Nažalost, neke kolege koji su takođe poslanici smatraju da bilo koji stranac ima pravo u ime nas poslanika donosi zakone. Mi na takvu praksu ne pristajemo niti ćemo pristajati. U tom smislu smo takođe djelovali i djelovaćemo principjelno – poručila je Novaković-Bursać.

Ona je podvukla da će SNSD svoje račune vrlo rado položiti javnosti Republike Srpske i glasačima izrazivši uvjerenje da će i u novom sazivu Predstavničkog doma Parlamentarene skupštine BiH Klub SNSD-a i stranaka koje okupi u svojoj koaliciji biti dominantan.

– Pred nama su izbori koje ličnno želim da proteknu u mirnoj i demokratskoj atmosferi i da se građani izjasne onako kako misle i žele – navela je Bursaćeva.

Ona je podsjetila i na štetnu odluku u vezi sa skandaloznim izborom članova Centralne izborne komisije BiH.

– Zbog građana Republike Srpske, zbog zaštite svega onog što SNSD predstavlja učestvovaćemo i pobjediti na izborima. Ali nikad nećemo prestati da ukazujemo na štetnost takvih odluka i na sve ono što je radio takav sastav CIK-a za koji možda možemo pretpostaviti da će pokušati i u narednom izbornom ciklusu u smislu ataka određene političke strukture – dodala je Novaković-Bursać.

Ona se osvrnula i na obilježavanje Međunarodnog dana nestalih u Banjaluci, ocjenjujući da vlasti PDP-a u tom gradu predstavlja kontinuitet izdajničke politike koja se vodi i u dijelu Instituta za nestala lica.

Šef Kluba SNSD -a je podsjetila da Institut već desetak godina ima potpuno nelegalnu upravljačku strukturu, te da u Kolegijumu direktora Instituta i sada sjede predstavnici SDS i PDP-a.

Prema njenim riječima, taj i takav Kolegijum direktora Instituta za nestala lica potpisao je sramni spisak od samo 17 građana koji su stradali na Kazanima koji je poslužio za još sramniji spomenik na tom stratištu.

– Izgleda da je zahvaljujući takvom spomeniku gradonačelnik Sarajeva Benjamina Karić dobila na poklon od /gradonačelnika Banjaluke/ Draška Stanivukovića česmu u Banjaluci – rekla je Novaković-Bursać ukazujući da i to predstavlja kontinuitet štetne politike koju vodi opozicija.

Ona je navela da porodice srpskih žrtava obilježavaju Dan nestalih na drugačiji način i ukazuju na nerad i sramno djelovanje Instituta za nestala lica koji gotovo da nema rezultata u traženju nestalih lica uopšte.

– Kada to dovedete u Banjaluku, obilježavate i dajete legitimitet tom štetnom i sramnom djelovanju te institucije ne znam kako to da nazovem nego kontinuitetom izdajničke politike – rekla je šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković-Bursać.

Autor: SRNA/RTRS