Tema ove pres konferencije je najavljena dokapitalizacija Rudnika željezne rude LJubija i određene informacije na temu o kojima želimo da informišemo javnost.

Juče je održana sjednica Vlade Republike Srpske na kojoj je zadužena Investiciono razvojna banka Republike Srpske da uputi zahtjev Upravnom odboru RŽR LJubija za sazivanje vanredne Skupštine akcionara tog društva. Prijedlog Vlade jeste da se stave van snage dvije odluke – Odluka o povećanju kapitala društva i Odluka o trećoj emisiji akcija. Želim da naglasim da je razlog za donošenje ovakvih odluka i zašto je Vlada Republike Srpske predložila da se stave van snage pomenute dvije odluke to što u kratkom vremenskom periodu ne mogu biti izuzete sve one parcele i sva ona imovina koja je od interesa za lokalnu zajednicu iz vlasništva preduzeća. Tu prvenstveno mislim na vremenski period do okončanja procedure upisa treće emisije akcija.
Želim javno da se zahvalim Vladi Republike Srpske, premijeru Radovanu Viškoviću, srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović jer su institucije Republike Srpske stale iza grada Prijedora, iza lokalne zajednice i što je najvažnije stale su iza zahtjeva naših sugrađana.
Mi, čitavo rukovodstvo grada vodimo jednu zdravu i odgovornu politiku i upravo ovo je pokazatelj toga i pokazatelj jedne dobre saradnje između lokalnog i republičkog nivoa vlasti. Sramotno je da svi oni koji danas pozivaju na proteste su isti ti koji su zaključili najštetnije ugovore po Republiku Srpsku, po RŽR LJubija . Ovo preduzeće nosi naziv RŽR LJubija, a u ugovoru iz 2004.godine je navedeno da se to preduzeće ne može baviti svojom osnovnom djelatnošću , a to je eksploatacija željezne rude. Sramotno i žalosno. Ovo nije nečiji hir bilo, hir bilo kog pojedinca, ovo su želje i stavovi naših sugrađana da se nastavi sa rudarstvom u LJubiji da ljudi dobiju svoj posao, da se oživi taj kraj i to pogotovo žele mještani LJubije.
Koristim priliku da pozovem sve naše sugrađane, pa i sve ljude iz opozicije da se u što većem broju odazovu sutra u 18,00 časova ne na mali trg, već na veliki trg, Trg majora Zorana Karlice i da podržimo naše sportiste jer se u našem gradu po prvi put održava manifesatacija ” Dani sporta” , da pružimo podršku našim mladim sportistima i da podržimo sport kao zdrav način života.

Izvor: prijedorgrad