Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor bio je jutros gost u emisiji “Jutarnji program ” RTRS-a

Na početku razgovora tema je bila odluka Vlade Republike Srpske da se odgodi dokapitalizacija RŽR Ljubija.
Javor je i ovom prilikom zahvalio Vladi Republike Srpske, srpskom članu Predsjedništva BiH i predsjednici Republike Srpske jer su institucije stale iza naših građana, iza grada Prijedora.
On je pojasnio da je osnov za donošenje ove odluke odnosno stavljanje van snage dvije odluke -Odluka o povećanju osnovnog kapitala društva i Odluka o trećoj emisiji redovnih akcija to što u kratkom vremenskom periodu ne mogu biti izuzeta sva zemljišta i određene lokacije koje su u interesu ove lokalne zajednice, a koje se trenutno nalaze u vlasništvu društva.
” Interes građana je inače jako veliki i da je to dugogodišnji problem i svi oni koji su na bilo koji način kontaktirali sa mještanima Ljubije ili bili tamo biće im jasno otkuda tolika želja da se nastavi rudarstvo u Ljubiji. Mi kao lokalna zajednica smo opredijeljeni da učinimo sve što je do nas da se nastavi proces rudarenja u Ljubiji što će dodatno otvoriti i Ljubiju i Prijedor , a radnici će dobiti svoj posao.Taj rudnik je izgradio i Ljubiju i Prijedor”, rekao je Javor pojasnivši koji su koraci koji slijede te da je krajnji cilj da se oživi rudarska proizvodnja.
Pored ove teme, bilo je riječi o Nacrtu rebalansa budžeta grada za 2022.godinu, dokumentu u kojem je , kako je rečeno, fokus stavljen na infrastrukturu. Javor je istakao da je predviđeno mnogo projekata , kao što je završetak dvorane u Omarskoj, izgradnja prve faze kanalizacione mreže i sufinansiranje izgradnje parohijskog doma u Omarskoj, izgradnja vodovodne mreže u više naselja, a samo neka od njih su Veliko Palančište, Kavanište i Gornji Orlovci,dok je za putnu infrastrukturu predviđeno 4,8 miliona KM, za rekonstrukciju u najvećem prijedorskom naselju Pećani 1,3 miliona KM.
“Ono za šta smo se opredijelili je da budžet ne bude samo infrastruktura već da sagledamo šta su stvarno potrebe i problemi naših sugrađana. Tako smo u razgovoru sa raznim udruženjima u prethodnom periodu odredili određene prioritete kao što je podrška djeci koja boluju od dijabetesa/nabavka senzora/, subvencije za privatne vrtiće i početak izgradnje novog vrtićkog objekta za 220 mališana. Tu je i zahvalnost svim zdravstvenih radnicima i dodjela sredstava za njihov veliki doprinos u borbi protiv pandemije kovida 19.Tu imamo i subvencije za naše prevoznike”, istakao je Javor.
On je najavio da će uskoro biti ozvaničen početak radova na izgradnji autoputa Banja Luka -Prijedor što je po ocjeni Javora jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata i prekretnica u razvoju grada koji će mnogo značiti domaćim privrednicima, ali i potencijalnim stranim investitorima.
“Naša lokalna zajednica je u tom projektu pokazala jednu ozbiljnost i uspjeli smo obezbijediti da izgradnja autoputa počne upravo iz Prijedora, to je jako važno za naše privrednike, naše izvođače radova koji će raditi na tim poslovima. Eksproprijacije su prve plaćene u Prijedoru i to nam je jako važno, prva faza je dužne 2,5 kilometra i mi smo obezbiojedili sve i za drugu fazu koja će se raditi do Nove godine”, najavio je Javor na kraju sovj gostovanja u ovoj tv emisji.

Izvor: RTRS