Odbornici SNSD u Banjaluci Srđan Amidžić i Borivoj Obradović ukazali su na neodgovorno ponašanje gradske uprave Banjaluke i prekomjerno zapošljavanje koje je aktuelno iako novca za njihove plate nema.

Amidžić ističe da je za posljednjih osam mjeseci u gradskoj upravi Banjaluke zaposleno 158 novih radnika.

“Ovde smo došli da vam kažemo o tome kako se ljudi zapošljavaju, prekomjerno zapošljavanje utiče na poslovanje firmi. Grad Banjaluka u ovom mandatu ima 158 novozaposlenih radnika, a to predstavlja ogromno opterećenje. Konstantno imamo neke probleme, a ne znamo kakvih efekata ima. 158 puta prosječna plata, kada se izračuna izdvaja se 4 miliona i 200 hiljada maraka, a to je ozbiljno opterećenje za grad”, kazao je Amidžić.

Osvrnuo se i na neka gradska preduzeća koja su takođe zaposlila nove radnike, a učinkovitost im je sve manja.

“Vodovod je prvi zaposlio 37 novih radnika, pa to pomnožite sa 2.200 KM, za to izdvaja 2 miliona maraka. Tu je i Akvana koja je blokirana, a za koju  je rečeno da će preko nekog projekta ‘Futur 2’ nešto napraviti, a samo su doveli 20 novih radnika za koje je na godišnjem nivou potrebno izdvojiti 530 hiljada maraka”, rekao je Amidžić.

Ističe da je šest miliona maraka utrošeno, a ništa nije napravljeno, a kada se sve sabere 215 radnika je zaposleno kako je gradonačelnik Draško Stanivuković došao na čelo grada.

Dodaje da se na odbornike Banjaluke vrši pritisak da usvoje rebalans budžeta grada samo da bi dobili novac za silna zapošljavanja.

“Mi osjećamo ogroman pritisak da se usvoji rebalans budžeta kako bi oni tražili više novca, oni su svojim ponašanjem doveli do ovoga. Novac koji je ove godine usvojen je bio dovoljan za broj radnika koji su već bili zaposleni, a za nove nema novca ali su ih ipak zaposlili. I povećanja plata nije regulatno. Ponašanje gradske uprave je jako loše”, ističe Amidžić.

Osvrnuo se i na konstantno prozivanje “Skupštinske većine” i optuživanje za sve što se dešava u Banjaluci.

“Čekam sad kako će nas optuziti za prijem novih 158 radnika. Naziv skupstinska većina se koristi kad treba nekog napadati a ne gledaju se njihove greške. Politika je jedno ekonomija je drugo. Drugi oktobar će proći a ostaće problemi koji ovde stoji. Primili ste radnike za koje nemate novce da ih platite. Nemojte se čuditi zašto je Akvana u blokadi, a samo se čeka da prodju izbori da poskupi voda. U nekim javnim institucijama ,poput sportske dvorane Borik i Turističke organizacije koju vode snsd nema problema kakve oni imaju”, kaže Amidzić.

Na njegove konstatacije nadovezao se odbornik SNSD Borivoj Obradović koji kaže da je za pare koje su potrošene za novo zapošljavanje mogli da se urade mnogi projekti.

“Mi imamo podatak da je preko 4 miliona otišlo na novo zapošljavanje, a gledajte koliko je za to para moglo da se vrtica uradi, ulica, rasvjeta, puteva.. Jedan milion KM  je Vodovod dao za zapošljavanje. Ovo bi imalo efekta da oni nešto rade, ali vidimo da stalno imamo neke probleme. Moram da spomenem da Jelena Trivic se bavi zaposljavanjem na Republičkog nivou a ne želi da se bavi zaposljavanjem u gradskoj upravi”, rekao je Obradović.

Navodi da je ovo zapošljavanje u Gradu čisto drugarsko, svi oni koji su dobri ili su se družili nekad sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem.

Poziva SDS i PDP da pogledaju koliko ima stranačkog zapošljavanja a koliko na neko poznanstvo.

Izvor: ATV