Dok žene posle seksa imaju energije za razgovor i maženje, kod muškaraca je sasvim druga priča. Da li ste se nekada zapitali zašto vaš partner odmah utone u san?

 

Napor tokom seksa i nakon dostizanja vrhunca iscrpljuje mišiće zbog povećane proizvodnje glikogena i izaziva pospanost. Budući da muškarci imaju više mišićne mase od žena, umorniji su nakon seksa.

Naime, u telu muškarca se nakon orgazma oslobađa biohemijski prolactin, pa njegovo telo bude umornije – objašnjava Dejvid Mekenzi, seksualni teraput iz Vnakuvera u Kanadi.

Lekari Mark Lejner i Bili Goldberg, autori knjige “Zašto muškarci zaspu nakon seksa?” to dodatno objašnjavaju.

– Smatra se da napor tokom užitka i nakon dostizanja vrhunca iscrpljuje mišiće zbog povećane proizvodnje glikogena i izaziva pospanost. Budući da muškarci imaju više mišićne mase od žena, oni su umorniji nakon odnosa – kažu doktori.

Oni dodaju da je malo dokaza zašto su muškarci skloniji spavanju nakon seksa, ali zna se da nakon se orgazma u telu pojačano stvaraju oksitocin, prolaktin, gama-aminomaslačna kiselina (GABA) i endorfin, koji stvaraju osećaj pospanosti, prenosi Reader’s digest.

Kako kažu, postoji još jedna teorija bazirana na duhovnim aspektima seksa po kojima je spajanje muškog i ženskog tela sveta radnja koja povećava svest usmeravanjem energije i podizanjem parova na novi nivo.

Seks i orgazam su vrhunac duhovne svesti i predstavljaju ujedinjenje muške i ženske energije. Muškarčev orgazam je spoljašnji jer ejakulira, a to uzrokuje gubitak energije.

Nasuprot tome, ženski orgazam je unutrašnja eksplozija energije, pa žena ne doživljava njen gubitak, zbog čega je u stanju da se grli i priča satima nakon seksa.

S tom teorijom se donekle slaže i Laurie Betito, psihološkinja iz Montreala koja je specijalizovana za seksualnost.

– Žene vole da ispričaju svoja iskustva nakon seksa, iz toga prizilazi želja za razgovorom.

Komunikacija je lakša i prirodnija ženama. S druge strane, ako muškarac nije previše komunikativan kada je pun energije, još manje nakon vođenja ljubavi.

Inače, seksualni terapeuti se slažu da druženje posle seksualnog čina pomaže jačanju intimnosti, privrženosti i blagotvorno deluje na vezu.

Evo kako povećati mogućnost maženja nakon seksa:

Vodite ljubav pre obroka – doručka, ručka ili večere. Manja je šansa da ćete zaspati ako ste gladni.

Budite intimni uveče, pre omiljene emisije.

Izbegavajte seks jako kasno uveče, jer ćete verovatno oboje odmah zaspati.

Dogovorite se koliko ćete se vremena maziti nakon orgazma. Ako žena kaže pola sata, a muškarac 5 minuta – najbolje je da uspostavite balans, pa odvojite 15-ak minuta za maženje.

Taj dogovor može biti veoma simpatičan.

– I muškarci i žene se obično osećaju opušteno, toplo, ispunjeno i pospano nakon seksa. Ne zaspu uvek svi muškarci, neki znaju da ostanu budni i uživaju u druženju i razgovoru sa partnerkom. Ponekad je žena ta koja odmah nakon seksa zaspe – dodaje psiholog Rodžer R. Hok.

Zapamtite, to što partner ili partnerka utone u san odmah nakon intimnog odnosa a, ne znači da vam seks nije jak, da niste bliski ili da vas ne voli. Naprotiv, to može pokazati da se partner/partnerka oseća sigurno u vezi.

Izvor: prva.rs