Povratkom u 2007. godinu, Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, otkrio je kako su nastali prvi nesporazumi sa Amerikancima.

Gostujući u emisiji “Reaktor”, na UNA TV, Dodik je objasnio kako je propao posao Amerikanaca da za jedan dolar kupe Rafineriju nafte u Brodu.

“Tada je Cenićka (Svetlana) bila ministar finansija i tada je došlo do predugovora sa američkom kompanijom da se Rafinerija nafte proda za jedan dolar i da Republika Srpska preuzme sve obaveze prema radnicima i dobavljačima i da njima očisti sve objekte i zemlju i da im kaže evo čisto za jedan dolar. U takvim okolnostima ja odlazim u Rusiju i dobijam 142 miliona evra za Rafineriju, sve neplaćene poreze i u tom tranutku neisplaćene 24 plate Rusi su platili i prihvatili da ulažu preko 300 miliona evra. Tada meni dođe američki ambasador i kaže ovo je bezobrazno, ja od Ministarstva finansija zatražim dokaz o plaćanju i bacim pred njega. Kažem tu je plaćeno 142 miliona, dopišite još jedan dolar, 142 miliona plus jedan dolar, vratiću Rusima pare, a vama ću dati. On meni kaže to nije korektno. I to je jedan od razloga zašto sam ja došao u problem sa Amerikancima”, ispričao je Dodik u “Reaktoru”.

Godinama poslije odnosi su se zaoštravali ne samo sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje su Dodiku uvele sankcije, već i sa brojnim drugim predstavnicima Međunarodne zajednice.

Posebno je to vidljivo u posljednje vrijeme, od kada je bivši visoki predstavnik Valentin Incko donio Zakon o zabrani negiranja genocida, a nastavljeno sa dolaskom Christiana Schmidta kojeg vlasti u Republici Srpskoj ne priznaju za visokog predstavnika, jer za ovu funkciju nije dobio pristanak Savjeta bezbjednosti UN.

Jedan od posljednjih verbalnih sukoba dogodio se na otvaranju dionice auto-puta Koridora 5C, kod Doboja. Dodik tvrdi da EU opstruiše doznačavanje sredstava za dionicu ka Vukosavlju jer politički predstavnici nisu spremni na unitarizaciju Bosne i Hercegovine.

“Gospodo ako mislite da ćemo mi promijeniti našu politiku i ponašati se antiustavno da bi vi napravili BiH bez Republike Srpske, džaba vam te pare. Ako planirate istrajati na tome, odustanite, mi smo uporniji jer ni za 400 godina Turaka nismo izbačeni, pa nećete nas ni vi za ovih 20 godina zanemarivanja Republike Srpske. Politika uslovljavanja je možda davala rezultate nekada, sada vam je džabe uslovljavati, nećete dobiti rezultate”, poručio je Dodik.

Iz Delegacije EU su saopštili da je u Briselu, ranije ove godine, odlučeno sankcionisati, kako kažu, secesionističku politiku koju vodi član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik.

“Vlasti u Bosni i Hercegovini ne koriste puni potencijal mehanizama finansiranja EU, a uz to riskiraju gubitak stotina miliona evra u ulaganjima u transport i energetsku infrastrukturu. Delegacija EU u Bosni i Hercegovini poziva političare da ne propuste prilike koje nudi Unija”, piše u izjavi koja je objavljena u srijedu.

Izvor: Agencije/ATV