Ispred Galerije “Sreten Stojanović” održano je „Pjesničko podne“ na kojem je stihove govorilo desetak književnika. Ovu manifestaciju organizovalo je Srpsko prosvjetno i kulturno društva „Prosvjeta“ Prijedor.

U stihovima prijedorskih pjesnika imali su priliku da uživaju svi koji su u podne bili ispred Galerije „Sreten Stojanović“. Međutim, ovo “Pjesničko podne” bilo je prvenstveno namjenjeno učenicima sredjnih škola. Cilj je da se upoznaju sa lokalnim književnicima, ali i mjestima gdje se održavaju kulturne manifestacije. Kniževnici ističu da je ovo odlična prilika da podijele sa sugrađanima neki od svojih omiljenih stihova.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Prijedor Branislav Kecman kaže da manifestacijom „Pjesničko“ podne žele da podsjete građane da je kultura veoma važna.

-Kultura je važna za opstanak ljudskog roda, ljudi kao duhovnog etimona, prijedorska „Prosvjeta“ u cilju toga pravi “Pjesničko podne”. Oko desetak književnika se odazvalo na poziv „Prosvjete“ –rekao je Kecman. Nakon čitanja stihova, građanima je podijeljen časopis „Katedra“ koji izlazi u okviru prijedorske „Prosvjete“.

 

Izvor: kozarski