Republika Srpska ne uvodi restrikcije i ne povaćava cijenu struje u vremenu kada to rade evropske države, jer proizvodi i prodaje struju.

Ipak, svi oni koji je budu racionalno trošili imaće niže račune.

Republika Srpska jedina na Balkanu ima viškove električne energije. Više od 30 odsto proizvodnje struje, plasiramo u izvoz.

I zato, kaže premijer Radovan Višković građani nemaju razloga za brigu, jer neće biti nestašice, a ni poskupljenja struje.

– Nema restrikcija, nema uvođenja ograničenja. Nego, izvolite sami kao odgovoran domaćin, kao odgovoran potrošač, ponašajte se u svom domaćinstvu, u svojoj kući i za to ćete biti nagrađeni – rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

A evo i pojašnjenja kako će biti nagrađeni stimulisani svi oni koji budu štedjeli struju. Građanima, koji od oktobra do marta uštede od 5 do 20 odsto električne energije, računi će biti umanjeni za 30 do 100 odsto.

– Račun za električnu energiju u prosjeku koji je 100 KM, bio prošli oktobar, ovaj oktobar će koštati ako ste uštedili 20 odsto kilovat-sati, koštaće vas oko 50 KM. Možda, čak i 45. Ako ste imali račun od 70 maraka u oktobru 2021, vi ćete očekivati u oktobru 2022. da vam bude oko 32 marke – kaže generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović.

Program će omogućiti značajne uštede u kućnim budžetima, a svaki megavat električne energije koji se uštedi i izveze, predstavlja veliku dobit za Republiku Srpsku. Ovaj resurs, u narednim mjesecima, biće veoma tražen i dobro plaćen.

– Ako možemo koji megavat da uštedimo i da ga prodamo na berzama i da time donesemo prihod u Republiku Srpsku koji onda možemo raspoređivati u investicije i u nove projekte – dodao je Višković.

– Јako je važno da shvatimo da ovo možemo da iskoristimo kao prednost. Јedini na Balkanu da ponudimo naše potencijale proizvodnim pogonima iz Evrope, da otvore nova radna mjesta, da povećamo bruto društveni proizvod u Republici Srpskoj – naglasio je Petrović.

Petrović ističe da u Republiku Srpsku već dolaze ozbiljni partneri iz evropskih zemalja koji žele da prenesu svoje proizvodne kapacitete u Srpsku, uz uslov da potpišu dugogodišnje ugovore o potpunom snabdijevanju, koji se nigdje ne daju osim u Srpskoj.

Autor: RTRS