U Garavicama kod Bihaća obilježena je 81 godina od ustaškog zločina nad 12.000 Srba.

Parastosu, koji je služilo sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, prisustvovao je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević i savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske general Milan Torbica.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Obilježavanju su prisustvovali i srpski predstavnici u institucijama BiH, predstavnici više lokalnih zajednica, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, SUBNOR-a Srpske, nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog, kao i Odbora “Garavice 1941” i Udruženja građana “Una”, potomci stradalih, brojni građani.

U ime Srbije prisutni su bili predstavnici Konzulata te zemlje u Mostaru.

Obilježavanje je organizovao Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske.

Nakon parastosa u Spomen području u Garavicama položeni su vijenci i cvijeće.

Početkom Drugog svjetskog rata 1941. godine ustaše su u mjestu Garavice, jednom od najvećih stratišta srpskog naroda u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/, pobile 12.000 srpskih civila. Među žrtvama je bio i veliki broj djece.

Garavice, mjesto udaljeno dva i po kilometra od centra Bihaća, jedno je od najvećih stratišta srpskog naroda u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Prema engleskim obavještajnim podacima, na širem području Bihaća ubijeno je između 14.000 i 14.500 ljudi, a vlasti bivše Јugoslavije su prikrivale masovne pokolje i ubistva Srba zbog proklamovanja ideje bratstva i jedinstva kojom su potpuno izjednačile krvnika i žrtvu.

Autor: RTRS