Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je kreiranje nacionalnih identifikacionih kartica projekat od nacionalnog značaja.

Cvijanovićeva je rekla da Republika Srpska identifikacionom karticom Srba želi da identifikuje sve njene ljude koji žive u inostranstvu, koji žele da ulažu u Srpsku i da koriste sve pogodnosti koje imaju njeni građani.

– Ovo je nadogradnja jednog projekta koji je počeo prije nekoliko godina, a podrazumijevao je mapiranje dijaspore- izjavila je Cvijanovićeva novinarima u Istočnom Sarajevu.

Ona je pojasnila da je to značilo identifikovati naše ljude, gdje su oni danas zastupljeni, kako stoje u okviru političkog i ekonomskog života tamo gdje žive, na koji način su situirani, kao i njihove podatke vezane i za crkvu ili uključenost u određene organizacije i udruženja.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Cvijanovićeva je istakla da će ovo biti projekat od nacionalnog značaja.

– Predradnje su nastavljene i mi već danas imamo dobru bazu podataka, ali želimo da se naši ljudi intenzivnije aktiviraju, te da konačno raspolažu svim onim pravima koji imaju građani Republike Srpske i da ih tretiramo kao ljude koji žive ovdje – rekla je Cvijanovićeva.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Ona je istakla da ti ljudi, u konačnici, i jesu dio korpusa Republike Srpske, ali na ovaj način se nastoji to i potvrditi.

Autor: SRNA/Srpskainfo