Na benzinskim pumpama u Srpskoj očekuje se stabilizacija cijena goriva.

Na cijene na svjetskom tržištu nafte ne možemo uticati, ali bi troškovi njenog transporta bili manji, a litar goriva na pumpama nešto jeftiniji, da smo član Otvorenog Balkana.

Međutim, pristupanje toj regionalnoj inicijativi koči Sarjevo, dok posljedice, uz privrednike, trpe i građani.

U Srpskoj se očekuje stabilazacija cijena goriva, ali i blago pojeftinjenje, najavio je predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Dragan Trišić.

Kaže, cijene diktiraju proizvođači, rafinerije i veliki trgovci.

Zemlje Otvorenog Balkana traže finansijsku podršku Evrope za nabavku energenata. Samo prethodne noći Srbija je uvezla električne enrgije od 1,3 miliona evra. Do 15. septembra biće sačinjeni planovi za uštedu, prvenstveno u javnim preduzećima.

Restrikcije za stanovništvo za sad nisu planirane, ali štedjeti se mora.

Više u prilogu:

Beograd, 25. marta 2022.- Evrodizel ce se od danas u 15 casova, do petka 1. aprila u isto vreme, prodavati po ceni od 198 dinara za litar, a motorni benzin evropremijum BMB 95 je zadrzao cenu od 176,05 dinara za litar, potvrdjeno je Tanjugu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekominikacija. U prethodnih sedam dana je cena evro dizela iznosila 187,23 dinara za litar, a evro premijuma BMB 95 176,05 dinara za litar. FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr