Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac nazvao je tragikomičnim predizborna obećanja predsjednika SDS-a i kandidata te stranke za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mirka Šarovića.

“Da nisu smiješna, bila bi tragična obećanja Mirka Šarovića da s njim u Predsjedništvu BiH dolaze investicije i fabrike i da on jedini zna kako da to obezbijedi. Nevjerovatno je da tako nešto izgovara Šarović, koji je bio na svim mogućim funkcijama u proteklih 25 godina, a iza sebe nije ostavio ništa, baš ništa dobro za građane Istočnog Sarajeva i Republike Srpske”, rekao je Košarac Srni komentarišući najnovije Šarovićeve izjavu u Istočnom Sarajevu.

Košarac podsjeća da je Šarović, kao gradonačelnik Srpskog Sarajeva, uništio i opustošio privredu i ojadio građane ovog grada.

“Firme su premiještane i prodavane u bescijenje, a milioni maraka slijevali su se u džepove Šarovića i njegovih saradnika, koji i danas sjede u prvim redovima na predizbornim skupovima SDS-a u opštinama Istočnog Sarajeva”, podsjetio je Košarac i dodao da je vladavina Šarovića u Srpskom Sarajevu zapamćena i po tome što je grad ličio na Čikago iz vremena Al Kaponea.

On je naglasio da Šarović građanima Istočnog Sarajeva i Republike Srpske nije sagradio ni najobičniju šupu.

“Da nije bilo Milorada Dodika i vlada Republike Srpske, koje je predvodio SNSD, odbornici Skupštine grada Istočnog Sarajeva i danas bi sjedili u studentskim klupama Elektrotehničkog fakulteta u Lukavici. Zato je nečuveno da Šarović bilo kome bilo šta može da priča, a kamoli Miloradu Dodiku i SNSD-u”, poručio je Košarac.

On je dodao da su Milorad Dodik i vlade SNSD-a od Istočnog Sarajeva i njegovih opština za 16 godina vlasti napravili razvijeni centar ovog dijela Republike Srpske.

“To je pravi i istiniti odgovor na Šarovićevo pitanje gdje smo bili 16 godina. Izgradili smo fakultete, studentske centre, škole, vrtiće, sportske dvorane, tunele poput onog u Stambulčiću, puteve kojima se isti taj Šarović svakog dana vozi na posao. Uložili smo milione u Olimpijski centar na Jahorini, od koje smo napravili najljepši zimski turistički centar u regionu. U Istočnoj Ilidži, u kojoj SDS za 30 godina vladavine nije napravio ni zgradu opštine, mi smo podigli Administrativni centar Vlade Republike Srpske i, zajedno sa našim velikim prijateljima u Beogradu, izgradili smo modernu bolnicu ‘Srbija’, koja predstavlja projekat od životne važnosti za sve građane sarajevsko-romanijskog regiona”, naveo je Košarac.

On je pozvao Šarovića da pokaže bilo šta što je u Istočnom Sarajevu uradio za pet godina provedenih u Savjetu ministara.

“Tih pet godina, mimo izborne volje građana Republike Srpske, Šarović je vladao zajedničkim institucijama u Sarajevu, zajedno s njegovim prijateljima iz SDA. Umjesto investicija i fabrika, koje danas obećava građanima Republike Srpske, Šarović je unosne poslove dijelio firmama iz Federacije BiH. Krili su se po ćoškovima i opstruisali sve dobro iz Republike Srpske, uključujući i referendum o Danu Republike Srpske, 9. januaru, kojeg i danas s ponosom proslavljamo. Uprkos ogromnoj podršci koju su im stranci pružali, iza njihove petogodišnje vladavine u Sarajevu nije ostalo ništa osim 14 prioriteta Evropske komisije, koje BiH teško može da ispuni”, upozorio je Košarac.

On je dodao da su neistinite tvrdnje da je vlast SNSD-a vlast krize.

“Vlast SNSD-a je vlast odbrane Republike Srpske i srpskog naroda od povampirenih ratnih ciljeva bošnjačkog Sarajeva. A kada Šarović kaže da donosi mir i stabilnost, to znači da bi i u Predsjedništvu BiH nastavio da provodi podaničku politiku na štetu Republike Srpske i da se dodvorava Bošnjacima i strancima”, zaključio je Košarac.

Autor: SRNA/ATV