Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se od Njemačke mora tražiti da se odrekne rezolucije iz Bundestaga, koja je štetna za Srpsku i da se, dok se to ne desi, ne smije dozvoliti imenovanje njemačkog ambasadora koji će sprovoditi takvu politiku.

Dodik je naveo da Narodna Skupština Republike Srpske mora zauzeti stav o pitanju davanja agremana njemačkom ambasadoru i da će zato pokrenuti mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa Republike Srpske.

– Moramo jasno tražiti od Njemačke da se odrekne rezolucije iz Bundestaga, koja je štetna za Srpsku. Dok se to ne desi, ne smijemo dozvoliti imenovanje ambasadora, koji će sprovoditi takvu politiku – napisao je Dodik na Tviteru.

Dodik je na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH glasao protiv davanja agremana novom ambasadoru Njemačke u BiH, dok su druga dva člana Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić bili za davanje agremana

“Veliki” ne smiju biti arogantni i ponižavati srpski narod

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će pokrenuti zaštitu vitalnog interesa Republike Srpske na sjednici Predsjedništva o pitanju davanja agremana njemačkom ambasadoru jer je nemoguće prihvatiti da “veliki” budu arogantni i ponižavaju srpski narod.

Dodik je rekao da opozicija, prema dosadašnjim reagovanjima, uopšte ne razumije o čemu je riječ i da će se njihov podanički odnos pokazati na Narodnoj skupštini.

– Njemačku treba dovesti u poziciju da razgovara sa nama, a ne o nama. Tamo daleko donose razne rezolucije o nama i očekuju da im ovdje aplaudiramo. Ova garnitura to neće, ali iz opozicije tvrde da je to glupost. Eto dokle ide podaništvo – izjavio je Dodik danas novinarima u Kalinoviku.

Dodik je napomenuo da to nije upereno protiv njemačkog naroda niti protiv NJemačke, ali da jeste dio raščišćavanja odnosa sa njemačkim politikama koje su veoma rigidne kada je o Srpskoj riječ.

On smatra da bi bilo dobro da Republika Srpska na Skupštini donese odluku jer će to pokazati da je Srpska faktor, bar što se tiče života na ovim prostorima.

– Pošto su oni naučili da im sve ovdje prolazi lako, mislim da je skretanje pažnje na ovaj način dobro jer će u svim budućim potezima morati da se sa više senzibiliteta odnose prema ovom kraju – ocijenio je Dodik.

Nemoguće je, dodao je, prihvatiti da veliki budu arogantni i da ponižavaju srpski narod.

– Njemačka donosi rezolucije iz koje proizilazi da treba ukinuti Republiku Srpsku i da se srpski narod odrekne identiteta. Treba da poštuju to što smo mi – poručio je srpski član Predsjedništva.

On je rekao da srpski narod hoće da bude jasan sa svojim identitetom. Cilj je, dodao je on, da se čuje tema, da se dođe do zaključaka koji će predložiti i Narodnoj skupštini da jednako kako je Bundestag usvojio tu rezoluciju da je parlament jednako odbacuje.

– I to će biti glavni rezultat ovog zasjedanja – da kažemo da je to za nas neprihvatljiva politika. Da li će bi formalne većine da se agreman (njemačkom ambasadoru) ne dodijeli, ne mogu sada da govorim. Nisam ni dužan da obezbjeđujem skupštinsku većinu. Moje je da pokrenem inicijativu i da skrenem pažnju – naglasio je on.

Dodik je rekao da skreće pažnju činjenicom da jedna velika NJemačka ignoriše srpsko postojanje na način da usvoji rezoluciju u kojoj je rečeno da Republike Srpske nema u nekom vremenu, a onda šalje Kristijana Šmita koji je nelegalan i koji se ponaša kao slon u staklenoj bašti.

– Šalju nam sudiju Ustavnog suda BiH koji nakon toliko godina kaže da imovinu treba regulisati na nivou BiH. Neće je niko regulisati na nivou BiH. Prije će Republika Srpska izaći iz BiH nego što će oni regulisati imovinu na nivou BiH. Opozicija može sve da dozvoli, ali ovaj narod to neće dozvoliti. Ne možete imati dobre odnose, ako nas ponižavaju – poručio je Dodik.

U parlament Srpske stigao Dodikov zahtjev za održavanje sjednice

U Narodnoj skupštini Republike Srpske primljen je zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za sazivanje posebne sjednice parlamenta radi izjašnjavanja o njegovoj izjavi o proglašenju veoma štetnom po vitalne interese Srpske odluke o davanju agremana njemačkom ambasadoru u BiH koja je usvojena bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva.

Srpski član Predsjedništva BiH je ovu odluku, usvojenu na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH 2. septembra, proglasio veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske i pozvao narodne poslanike da se izjasne, saopšteno je iz Skupštine.

Narodna skupština Republike Srpske, prema Ustavu BiH, razmatra izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH i, ukoliko je deset dana od dana prosljeđivanja potvrdi dvotrećinskom većinom, osporena odluka Predsjedništva BiH ne stupa na snagu.

Prema Poslovniku Narodne skupštine, nakon pristiglog zahtjeva srpskog člana Predsjedništva BiH, predsjednik Narodne skupštine u narednim danima trebalo bi da zakaže sjednicu Kolegijuma parlamenta koji bi trebalo da utvrdi termin i dnevni red posebne sjednice.

Autor: SRNA/Srpskainfo