Druga investiciona konferencija “Invest Srpska 2022”, koju organizuje Investiciono-razvojna banka Republike Srpske u saradnji sa Vladom, otvorena je u Prijedoru.

Ovogodišnja konferencija posvećena je promociji investicionih potencijala Republike Srpske sa zvaničnom temom “Investirajte u Srpsku”.

Republika Srpska je povoljno okruženje za investicije i ekonomski pokazatelji u regionu su joj najbolji poslije Srbije, izjavio je premijer Srpske Radovan Višković na otvaranju investicione konferencije “Invest Srpska 2022”.

Višković je istakao da je veoma značajno što je pokrivenost izvozom veća od 80 odsto.

Naglasio je da Srpska ima najveći broj zaposlenih od kada se mjeri ovaj parametar, kao i osiguranih lica.

Višković je ocijenio da su prednost i poslovne zone gdje investitori imaju sve uslove za rad.

– Republika Srpska ispunjava sve predviđene obaveze i nema problema. Među rijetkima smo koji izdvajamo novac za jednokratne pomoći boračkim kategorijama, mladima i porodiljama. Novac za ovo nismo obezbijedili kreditima – rekao je Višković i naveo da je u ovoj godini planirano zaduženje Srpske od 650 miliona KM, a uzeto je manje od 200 miliona.

Druga investiciona konferencija (Foto: RTRS)

Druga investiciona konferencija (Foto: RTRS)

Republika Srpska ima stabilan ekonomski sistem i dobro je mjesto za investiranje, rekao je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija na drugoj investicionoj konferencija “Invest Srpska 2022”, koju organizuje Investiciono-razvojna banka Republike Srpske u saradnji sa Vladom Srpske.

Tegeltija je istakao da Srpska ima stabilan i politički sistem.

Druga investiciona konferencija “Invest Srpska 2022” kruna je aktivnosti koje je Investiciono-razvojna banka Republike Srpske vodila u protekle dvije godine, izjavio je vršilac dužnosti direktora ove institucije Dražen Vrhovac.

Vrhovac je podsjetio da je IRB od prve konferencije imala tri zadatka i da ih je u cijelosti ispunila.

On je, u uvodnom obraćanju na investicionoj konferenciji u Prijedoru, rekao da su kreirali investicione profile svih opština i gradova u Srpskoj, kao i Republike Srpske, krenuli u promotivnu kampanju u zemljama koje su odredili prema spoljnotrgovinskoj razmjeni i povezali privrednike.

Autor: RTRS