Prijedor je danas bio domaćin sastanka Udruženja penzionera regije Prijedor u proširenom sastavu.

Direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Mladen Milić izjavio je danas u Prijedoru da je ovo jedna od najvećih institucija u Republici Srpskoj i servis za 274.000 penzionera.
” Većina njih su dali svoj doprinos u stvaranju i građenju Republike Srpske i svi zajedno u miru treba da je jačamo i podržavamo tu populaciju ” , rekao je Milić koji je prisustvovao sastanku sa predstavnicima udruženja penzionera prijedorske regije.
On je dodao da od tog broja preko 75.000 penzionera imaju između 15 -20 godina staža osiguranja, a svega 7,8 odsto ili 22.000 penzionera ima efektivan staž u trajanju od 40 godina i njihova je prosječna penzija 703 KM.

” Da li je to dovoljno-nije. Penzije u bilo kojoj državi svijeta čiji penzioni sistemi počivaju na međugeneracijskoj solidarnosti ne mogu obezbijediti normalan žviot u toj takozvanoj trećoj dobi. Ako govorimo o učešću visine prosječne penzije u prosječnoj plati u Republici Srpskoj je to nepunih 42 odsto, dok je u NJemačkoj 38 odsto koliko je u Hrvatskoj, a taj nedostatak sredstava se nadomiruje iz raznih oblika životnih osiguranja”, rekao je Milić.
On je dodao da je ovo bio šesti regionalni sastanak i prilika da se uz prisustvo čelnika lokalnih zajednica progovori o materijalnom položaju penzionera i saradnji i odnosu lokalnih vlasti prema Udruženju penzionera Republike Srpske koje je najveće udruženje sa 170.000 članova.
Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Ratko Trifunović potvrdio je da je sadašnja Vlada Republike Srpske učinila više od realnih mogućnosti koje su bile na raspolaganju u budžetu i posebno istakao kao značajnu odluku o prelasku na trezorski način poslovanja od januara 2016. godine.
“Kad je riječ o povećanju penzija , mi smo izuzetno zadovoljni i samo ove godine smo prvo imali uvećanje od 4 odsto i već u maju penzije su povećane za još deset odsto, dobili smo i jednokratnu pomoć , a ono što je najvažnije je da su penzioneri uvijek u prvom redu kada je isplata iz budžeta”, rekao je Trifunović.
Predsjednik Udruženja penzionera prijedorske regije Slobodan Brdar izjavio je novinarima da je ovo bila prilika da se sagledaju ostvareni rezultati rada u proteklom periodu na poboljšanju materijalnog i socijalnog položaja najstarije populacije i pruži podrška ovoj zvaničnoj politici koja je uradila mnogo za ovu populaciju
” Grad Prijedor je u posljednjih 15 godina izdvojio milionska sredstva, krenuli smo sa 200.000 KM a danas je to 300.000 KM godišnje u budžetu grada”, istakao je Brdar.
On je dodao da je taj novac upotrijebljen za jednokratne novčane pomoći , za banjsko klimatsku rehabilitaciju, za izlete , druženja.
” Penzioneri su živa materija koja ne kuka samo što su im male penzije već oni žele da se druže, izlaze i umanje svoje zdravstvene tegove banjskom rehabilitacijom”, rekao je Brdar i dodao da je grad Prijedor prepoznatljiv u Republici Srpskoj kada je u pitanju izdašnost lokalne zajednice i pomoć najstarijoj populaciji.
” Zahvalan sam ovim mladim ljudima koji su prepoznali da je ovo treća dob i da smo i mi stanovnici grada Prijedora, kao najstarija populacija kojoj treba pomoći i u onoj mjeri u kojoj je to moguće i želim da se to dešava i u ostalim lokalnim zajednicama ove regije onoliko koliko je moguće”, poručio je Brdar.
Sastanku su pored načelnika opština i predsjednika opštinskih udruženja penzioenra regije Prijedor prisustvovali i gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor te narodni poslanici iz Prijedora Dražen Vrhovac i Dragoslav Kabić.

Izvor: prijedor24h