Ne želimo investicije po bilo koju cijenu, već samo kvalitetne investicije koje će povećati društveni bruto proizvod i životni standard u Republici Srpskoj – rekao je v.d. direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Dražen Vrhovac u emisiji „Centar dana“ Alternativne televizije.

Govoreći o Drugoj investicionoj konferenciji „INVEST SRPSKA 2022“ koja se održava od 5. do 7. septembra u Prijedoru Vrhovac je rekao da je sve spremno za trodnevni susret privrednika, predstavnika vlasti, struke i eminentnih gostiju iz desetak zemalja.

„Konferencija je u potpunosti posvećena investiranju u Republiku Srpsku. Nakon snažne promocije privrednih potencijala Republike Srpske u Austriji, Italiji i Ruskoj Federaciji, vrhunac promocije investicionih profila Republike Srpske i profila naših opština i gradova je u ponedjeljka do srijede u Prijedoru“, kaže Vrhovac.

Tokom trajanja konferencije, rekao je Vrhovac, biće održani i brojni direktni susreti privrednika na marginama.

On je podsjetio da je Investiciono-razvojna banka Republike Srpske tokom pandemije virusa korona privredi Republike Srpske pomogla brojnim mjerama, ali da je onda uslijedilo pitanje – šta poslije korone?

„I premijer Republike Srpske je nedavno rekao da je Srpska iz pandemije izašla sa najvećim brojem zaposlenih. IRBRS i Vlada su dobro regovali. Poslije toga smo na terenu obilazili privrednike, oslušnuli šta im dalje treba, tako je nastala i ideja o Prvoj investicionoj konferenciji, koja je iznjedrila brojne zaključke i odredila dalji pravac djelovanja IRBRS“, rekao je Vrhovac.

Osvrnuo se i na posjete delegacije Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Austriji, Italiji i Ruskoj Federaciji, poslije čega su uslijedile i uzvratne posjete potencijalnih investitora.

„Iznenađeni smo ogromnim interesovanjem u Ruskoj Federaciji za ulaganje u Srpsku. Takođe, austrijski investitori kažu da nikada, ni u jednoj zemlji, nisu naišli na tako obiman i potpuno kompletan dokument, kao što su investicioni profili Republike Srpske i profili naših opština i gradova. Vrhunac promocije je na Drugoj investicionoj konferenciji u Prijedoru, a mi ćemo poslije toga imati orijentir u kom pravcu dalje da se krećemo“, rekao je Vrhovac.

 

Izvor: ATV