Bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić izjavio je da su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović bedem u odbrani izvornog dejtonskog Ustava BiH na osnovu kojeg Republika Srpska u budućnosti jedino ima smisla da ostane u BiH.

– Kada opozicija kaže da će 2. oktobra ove godine biti referendum – u pravu su. Narod će dati pravi odgovor onima koji su izvana određeni da budu politički mamac spremljen za smrtnu zamku Republici Srpskoj. Sve će se vrlo brzo, za nepunih mjesec dana, vidjeti – rekao je Kalinić Srni.

On je rekao da će se građani Republike Srpske 2. oktobra, kada se završi predizborna trka, u mirnoj i demokratskoj atmosferi izjasniti kakvu budućnost za Srpsku i za BiH vide u naredne četiri godine, ocijenjujući da će od kako je nastala Republika Srpska ovo biti “bitka svih bitaka”.

– Samo naivni će reći da sve ovo što se danas i ovdje dešava na političkoj sceni jeste jedna u nizu političkih igara. Naprotiv, uvjeren sam da su pitanja koja se tiču Srpske i BiH od strateškog značaja za nas budući život na ovim prostorima – rekao je Kalinić.

Pitajući kakvu Srpsku hoćemo i kakva BiH je za nas eventualno prihvatljiva, on je ukazao da je politička scena zagušena svakojakim ponudama i da se mnogi bez kompleksa mesijanski preporučuju.

– Upitajmo se ko zapravo može osigurati da Srpska ostane slobodna, mirna, stabilna i ekonomski održiva zemlja i ko je u stanju da spriječi prevaru kojom se pokušava da kroz floskulu o građanskoj državi uspostaviti bošnjačka država zacrtana još u onoj Alijinoj deklaraciji – rekao je Kalinić.

On je istakao da to nešto što bi nastalo mimo izvornog Dejtona i sasvim suprotno još važećem Ustavu BiH.

Prema njegovim riječima, u Srpskoj sada djeluju dva bloka – demokratski-patriotski na čijem je čelu vladajuća koalicija predvođena SNSD-om i probosanski blok iza koga se nevješto krije sadašnja opozicija.

– Zato prevashodni politički zadatak nije samo borba protiv međunarodnog intervencionizma, nego je mnogo važnija borba protiv domaćih Јuda koji su, ako ih ne zaustavimo i do kraja razotkrijemo, u stanju da državu stvorenu velikim žrtvama prodaju za večeru i sladoled u nekoj od zapadnih ambasada – upozorio je Kalinić.

Takve je, ocijenio je on, besmisleno pozivati na jedinstvo – tu “svetu srpsku riječ”.

– Njih treba ubjedljivo poraziti, jer država ne smije biti na prodaju nikada i nikome! – naglasio je Kalinić i dodao da neće u ovoj fazi stranci ukinuti Republiku Srpsku.

Taj zadatak da budu “oceubice”, naveo je on, dobili su neki od odavno ucijenjenih lidera opozicije, prikrivajući se iza fraza o miru, stabilnosti i potrebi uklanjanja svih remetilačkih faktora unutar srpskog korpusa koji bi stajali na putu uspostavljanja “prosperitetne građanske države BiH”.

– Bez ikakvog okolišanja ili dilema tu su ulogu neki zapadni centri moći namijenili /Mirku/ Šaroviću i /Јeleni/ Trivić kao “umjerenim” političarima u odnosu na “tvrdolinijaše” iz Banjaluke, kako bi se “Bakirova sofra” kompletirala – istakao je Kalinić.

On je izrazio uvjerenje da je narod, koliko god bio povremeno ljut na sadašnju vlast, sa razlogom ili bez, sve ovo prepoznao i da neće prespavati dan izbora, a onda se probuditi u nekoj drugoj državi od ove jedine koju imamo.

– Šarovićeva uloga je da, kao navodno reformisani lider SDS /čitaj, na vrijeme ucijenjen/, poslednji ugasi sijalicu Srpske i da sjedne za sofru u Predsjedništvu BiH kao uspješna replika ondašnjeg Pejanovića, Bogićevića, Lazovića. A ako Hrvati opet ostanu bez svoga legitimnog predstavnika postaće treća “Bakirova zvijezda” – naglasio je Kalinić.

On smatra da je Trivićeva, “sa svojim floskulama o korupciji, kriminalu i slomu demokratije u Repubici Srpskoj samo loša replika /Biljane/ Plavšić”, i to, kako kaže, “na Јeleninu njenu nesreću, a na našu sreću”.

– Ipak je Biljana bila posebna i na vrijeme je zaustavljena na izborima 1998. godine – ocijenio je Kalinić.

Kalinić je naglasio da su predvodnici demokratsko-patriotskog bloka Milorad Dodik i Željka Cvijanović.

– Ovog trenutka njih dvoje su čvrst bedem u odbrani srpskog naroda, njegove slobode i ravnopravnosti u BiH. Oni su zaštitnici institucija Srpske koje smo još u ratu stvorili kao samostalna država i najvećim dijelom do danas odbranili. Bez toga nikada ne bismo bili država, već najobičnije pobunjeničko pleme pod šatorima – konstatovao je on.

Kalinić je poručio da vjeruje u političku zrelost i iskustvo srpskog naroda.

Autor: SRNA/RTRS