Miladin Stanić, aktuleni šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske i kandidat na oktobarskim izborima posuđuje novac, ali uz kamatu! “Zelenašenje” potvrđuju i dokazi koji su u posjedu Faktora. Ranije smo pisali da Stanić po sličnom principu finasira stranku te da je praktično „kupio“ mjesto na kompenzacijskoj listi, koja mu garantuje siguran mandat u Parlamentu BiH.

KLASIČNO „LIHVARENJE“

Miladin Stanić je svojevrmeno posudio Radislavu Subotiću 80.000 KM.

Ne ulazeći za koje namjene.

Međutim, cijela priča uskoro poprima zelenaški scenario.

Iz Ugovora koji je sačinjen kod notara, vidljivo da je on Staniću dužan ukupno 122.599,69 KM!

Na osnovni dug uračunato je 40.162 marke kamate te još 2.437 KM po osnovu troškova postupka.

Još nevjerovatnije zvuči podatak da je Stanić ugovor o vraćanju novca sklopio sa „ocem založnog dužnika“.

Otac Radislava Subotića je pod hipoteku dao poslovni prostor u Prnjavoru i od banke digao 115.000 KM te u kešu uplatio još 7.619 KM na notarev povjerenički račun za dugove i time vratio spornih 122.599, 69 maraka duga svog sina.

FINASIRANJE STRANKE „PRLJAVIM NOVCEM“?

Kroz notarev povjerenički račun u suštini je „oprana“ zelenaška kamata i Miladin Stanić je postao legalni vlasnik prljavog novca, iako je naplatio „zelenašku kamatu“.

Da li je ovo model poslovanja Miladina Stanića, čovjeka koji druge uvijek kritikuje, a sebe u Narodnoj skupštini Srpske predstavlja kao oličenje morala, prosudite sami.

Po svemu sudeći, na isti način je pozajamio novac vlastitoj stranci.

Postoji još načina na koji „zelenaši” finansiraju političke partije, a jedan od njih je da kandidat najavi donaciju partiji, zatim se ta donacija kod notara pretvori u pozajmicu kojom finansira i svoju kampanju, da bi na kraju politička partija novac vratila fiktivnom donatoru uz pripadajuću kamatu.

POZAJMICA SDS-u?

Ako je SDS-u pozajmio 500.000 KM Miladin Stanić će, poslije izbora, vjerovatno naplatiti više od 700.000.

Novac će sigurno korisiti i u vlastitoj kampanji pa tako ispada da je, boreći se za mjesto poslanika u Parlamentu BiH, dobro zarađivao na muci posrnulog SDS-a.

Ukoliko je sve ovjereno notarski, kao u slučaju Subotića, u ovom, rekli bi pravnici, klasičnom kriminalu morao je učestovati i predsjednik stranke Mirko Šarović, jer je neko u ime SDS-a morao imati ovlaštenje da potpiše notarski ugovor o pozajmici.

autor:faktormagazin