Sastanak nekoliko desetina privrednika iz Republike Srpske i Ruske Federacije u onlajn-formatu održan je juče popodne na marginama Druge investicione konferencije “INVEST SRPSKA 2022”, saopšteno je iz Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.

Sastanak su otvorili v.d. direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Dražen Vrhovac, počasni konzul BiH u Nižnjem Novgorodu Igor Podkolzin i u ime gubernatora Nižnjenovgorodske oblasti Olga Guseva Јurjevna, direktor Odsjeka za međunarodne odnose u Vladi Nižnjenovgorodske oblasti.

Bilo je riječi o potencijalima za ulaganje u Republiku Srpsku, ali i o mogućnostima za zajednički nastup naših i ruskih privrednika na drugim tržištima, navodi se u saopštenju.

Privrednici Republike Srpske i Ruske Federacije razgovarali su o konkretnim mogućnostima razmjene roba i usluga, a najveći akcenat bio je na koracima za ulaganje i saradnju u drvoprerađivačkoj, metalsko-mašinskoj, poljoprivredno-prehrambenoj, medicinskoj i hemijskoj oblasti.

Višečasovnom sastanku privrednika prethodio je jučerašnji susret Vrhovca, predsjednika Vlade Srpske Radovana Viškovića, predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltije, predstavnika Unije udruženja poslodavaca Srpske, Privredne komore Srpske, naših privrednika i privrednika Ruske Federacije juče u Prijedoru.

Sastanci na marginama Druge investicione konferencije “Invest Srpska 2022” u Prijedoru konkretan su rezultat posjete delegacije Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Ruskoj Federaciji u prvoj polovini avgusta ove godine, u sklopu aktivnosti snažne promocije potencijala Republike Srpske za investiranje, navodi se u saopštenju.

Delegaciju u Moskvi i Nižnjem Novgorodu predvodio je v.d. direktora IRB Srpske Dražen Vrhovac, koji je i juče izrazio želju da ovakvi sastanci postanu redovni, sa ciljem jačanja međusobne saradnje, većeg priliva kvalitetnih direktnih stranih ulaganja u Republiku Srpsku, novih zapošljavanja i jačanja privrednog ambijenta.

Izvor: RTRS/prijedor24h