Vrijedni berači okupili su se ovih dana u vinogradu “Panić” u Kozarskoj Dubici kako bi završili berbu grožđa sorte “šardone”. Bačve su već napunili sortom “pino noar”, a krajem mjeseca berbu završavaju sortom “kaberne sovinjon”. Uz veselo društvo sve im je, kako kažu, lakše. U ovom vinogradu zasađeno je 3.000 čokota. Panići kažu da su zadovoljni ovogodišnjim rodom i kvalitetom grožđa.

”Rod je ekstra dobar. Grožđe je kvalitetno. Godina je bila pogodna za uzgoj, tako da smo zadovoljni što se tiče kvaliteta i kvantiteta. Poslije berbe ide prerada grožđa, priprema mošta, taloženje i pokretanje fermentacije i svih ostalih procesa do proizvodnje vina”, kaže Predrag Panić, vlasnik Vinarije ”Panić”.

Vinogradari ističu da je potreban kontinuiran rad tokom cijele godine, kako bi loza opstala i dala što bolji rod. U narednom periodu planiraju proširenje proizvodnje.

”Poslije berbe ide još jedno prskanje i zaštita lista. Vinova loza tad radi za sebe, oslobađa se ploda i priprema za sljedeću godinu i jako je bitno sačuvati zdrav list, sve do zime”, dodaje Panić.

Panići u ponudi imaju “Šardone”, “Roze” i “Kaberne sovinjon”, za koje je, po flaši, potrebno izdvojiti od 15 do 20 KM.

Izvor: kozarski