Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da izjave (predsjednika SDS-a) Mirka Šarovića postaju sve besmislenije i potpuno izolovane od onog što se danas dešava i na evropskom, pa i globalnom nivou.

“Prije par dana je pričao kako sve zemlje nalažu štednju, samo mi u Republici Srpskoj ne. Danas kritikuje što kažemo da će uz malu štednju ili racionalnije korištenje električne energije bolje stajati Elektroprivreda, a time i naši građani jer neće doći do povećanja cijene struje”,  pojasnila je Cvijanović.

Ona je dodala da ne treba da nabraja koliko su alarmantne informacije iz evropskih zemalja i kolikim troškovima su izloženi njihovi građani, te da je dovoljno samo prisjetiti se izjave jednog od privrednika iz Sjeverne Makedonije koji je prije par dana naglasio koliko su i privreda i građani Republike Srpske u povoljnijoj poziciji nego što je slučaj u njegovoj zemlji.

“I svi su to čuli i svi znaju da sve evropske vlade pozivaju na štednju, a uz to troškovi im enormno rastu, samo to nije čuo Mirko Šarović”, rekla je predsjednica Srpske odgovarajući na pitanje Srne da prokomentariše Šarovićevu izjavu da je licemjerno i nehumano tražiti od građana Srpske da se smrzavaju i smanjuju radijatore da bi vlast mogla izvoziti struju, po većoj cijeni, te da oni traže od građana da štede da bi Elektroprivreda mogla više da zaradi.

Cvijanović je istakla da je opredjeljenje vlasti u Republici Srpskoj da nastavi izgrađivati energetske potencijale kako bi jačali energetsku stabilnost Srpske.

“Iz tog razloga gradimo i hidrocentralu Buk Bijela. Ali i pored toga što bi Šarović trebalo da zna koliko će se time ojačati naši energetski kapaciteti, on ni jednom riječju nije osudio opstrukcije političkog Sarajeva kada je riječ o tom, ali i drugim projektima”, podsjetila je Cvijanović.

Takođe, naglasila je predsjednica Republike, opredjeljenje vlasti je da poštede svoje građane dodatnih nameta u ovako teškim vremenima i zato su i rekli da se to može postići uz male uštede.

Autor: SRNA/ATV