Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da će Srpska sutra otvaranjem kardiohirurgije, u kojoj se ogleda državnost i samostalnost, ispisati nove stranice istorije svog zdravstvenog sistema.

Đajić je pozvao građane da svojim prisustvom uveličaju ovaj istorijski događaj i zajedno sa zdravstvenim radnicima UKC-a Srpske i drugih ustanova, kao i gostima iz Srbije otvore ovu značajnu kliniku.

– Ponosan sam što je Kardiohirurgija Srpske završena i da je počela sa radom i do sada smo uspješno smo operisali 40 pacijenata – rekao je Đajić.

Načelnik Klinike za kardiohirurgiju UKC-a Srpske Nikola Šobot dodao je da je urađen divovski posao, koji predstavlja novi standard u zdravstvenom sistemu Srpske.

– Uspješno smo do sada operisali 40 naših pacijenata i njihovi životi i utisci su naše najveće zadovoljstvo i nagrada – naglasio je Šobot.

Kako Šobot navodi, u Klinici su 6. juna počele operacije vitalno ugroženih pacijenata, iako je cilj bio da se Klinika otvori i ranije.

– Cilj nam je bio da Kliniku otvorimo i ranije, ali se dogodila pandemija virusa korona, te smo sačekali da uslovi budu najpovoljniji za otvaranje – rekao je Šobot.

Klinika za kardiohirurgiju smještena je u objektu “Јužno krilo” na prvom spratu i prostire se na površini od oko 1.500 metara kvadratnih.

Odjeljenje se sastoji od četiri operacione sale, te svih potrebnih pratećih ambulanti i prostora za pripremu i oporavak pacijenata, operacione sale su modularne, izrađene i opremljene prema svjetskim standardima. Intenzivna njega ima 10, a odjeljenje 13 kreveta.

Autor: RTRS