Srpski član Predsjedništva, predsjednik i Vlada Srpske i ubuduće treba da igraju kao jedan tim, rekla je u emisiji naše televizije Srpska bira Željka Cvijanović.

Kaže, BiH je složena državna zajednica suočena sa izazovima i potrebni su oni, koji mogu da iznesu taj teret. Dijalog sa svima u okruženju, regionu i Evropi, integrisanje BiH u Otvoreni Balkan, program je za koji se zalaže i Nenad Nešić.

U debatu na RTRS-u nije došao Mirko Šarović iako je pozivan.

Strateško opredjeljenje treba da bude ekonomska integracija u regionu, rekla je Željka Cvijanović u našoj debatnoj emisiji Srpska bira. Srpski član Predsjedništva, smatra, trebalo bi da slijedi program Republike Srpske, a to je dobra regionalna saradnja i dobri odnosi sa zemljama u okruženju. Šansa je Otvoreni Balkan.

– Mislim da je krajnje vrijeme da BiH uhvati korak sa onima koji su se našli unutra, jer će to značiti mnoge benefite za privrednike i građane, studente – rekla je Cvijanović.

Sa tim je saglasan i Nenad Nešić. Podsjeća da je na sajmu organizovanom u okviru Otvorenog Balkana susretao privrednike iz regiona koji ne pričaju o politici već su zainteresovani za ulaganje u Republici Srpskoj. Nešić podržava neutralnost Srpske i BiH u međunarodnim odnosima.

– Nama trebaju prijatelji i na istoku i na zapadu. Ne možemo se odreći EU ali isto ni Rusije. Mi mora da vodimo neutralnu politiku – smatra Nešić.

U debatnoj emisiji naše televizije trebalo je da učestvuje i Mirko Šarović. Kaže da nije bio upoznat.

– Moram priznati da ja i ne znam za tu debatu, moram priznati. Apsolutno nisam u toku. Toliko o njihovom insistiranju da eventualno budem na dom “dileu”. Јa od vas čujem za taj duel.Pitanje da li bi se odazvao. Ne znam uopšte za taj duel ,ali svoju nekiu odluku vjerovatno bi donio da se o tome povela diskusija kako ćemo i na koji način da diskutujemo u toj debati po kojim principima, koja su kod te debate – kaže Šarović.

A sa principima i konceptom emisije Šarović se mogao upoznati u nekoliko pisanih poziva koji su mu poslati sa RTRS-a. I to mnogo ranije. Čak je i Јelena Trivić znala za poziv, pa je na društvenim mrežama tvrdila da Šarović neće doći.

– Obavještavam javnost da ni ja, ni gospodin Šarović ne namjeravamo sudjelovati u bilo kakvim tv duelima koje organizuje RTRS. Nebojša Vukanović ima isti stav – istakla je Trivićeva.

Podsjećamo da je Trivićevu demantovao Vukanović.

– Može gdje hoćete zovite doći ću u ime opozicije. Ako želite duel ja sam spreman, a vi skupite tamo koga god želite – rekao je ranije Vukanović.

Nedolazak u debate na javnom servisu loša je poruka političara građanima, smatra univerzitetski profesor Drago Vuković. Ako je i politička strategija, takođe, kaže nije dobra.

– Moguće da se kandidati plaše nekih sučeljavanja , ukrštanja nekih argumenata, nekih neprijatnih pitanja jednih od strane drugih, to je jedan od razloga zašto ih nema – smatra Drago Vuković profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Da je Šarović pozivan govori i izjava političke stranke na čijem je čelu, za portal Mondo, u kojoj su tada potvrdili da su dobili poziv RTRS-a, ali kako su naveli, da do septembra ima vremena.

Autor: RTRS