Nastavljaju se ulaganja u predškolske ustanove u Srpskoj. U Prijedoru počinje izgradnja novog dječijeg vrtića za 200 mališana.

Vrijednost projekta je 3,1 milion KM, a zajednički ga finansiraju Gradska uprava, Kabinet predsjednika Republike Srpske i Vlada.

– Kada imate u vidu da je na posljednjem konkursu za upis djece na čekanju ostalo preko 200 mališana, onda vam je jasno koliko je ova potreba velika – rekla je direktor Dječijeg vrtića “Radost” Tatjana Brdar.

U novom vrtiću biće mjesta za 200 mališana. Projekat je vrijedan 3,1 milion maraka. Grad će obezbijediti dva miliona, a 1,1 milion kabinet predsjednice Željke Cvijanović i Vlada Srpske.

– Pozitivno je to što u našem gradu imamo sve veći broj djece u našem gradu. Međutim, poražavajuća je činjenica da već prethodnih nekoliko godina lista čekanja je sve duža za upis u predškolsku ustanovu. Iz tog razloga, ovo je svakako prioritet – rekao je Slobodan Јavor, gradonačelnik Prijedora.

Izgradnja novog vrtića trebalo bi da bude završena za godinu dana. Kako bi se roditeljima olakšalo, iz budžeta grada od ove školske godine subvencioniše se smještaj djece u privatna obdaništa. Subvencija po djetetu iznosi stotinu maraka.

– Јa podržavam zaista to što radi gradonačelnik i lokalna uprava, ponašaju se kao odgovorna vlast, institucije koje trebaju da izlaze u susreu svojim građanima. Kroz dobru saradnju sa republičkim institucijama tako nešto neće nikada izostati. Dakle, zato smo u stanju da realizujemo ovoliko projekata i u suštini ta naša saradnja i u narednom periodu svakako će značiti i dodatne projekte, a sve u funkciji boljeg života – izjavila je predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović.

Autor: RTRS